Rekordstort metanmoln sveper in över Sverige

2022 09 30

Efter gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 har ett gigantiskt metangasmoln dragit in över Sverige och Norge.

Forskare från norska luftforskningsinstitutet (Nilu) har chockats av utvecklingen.

De har genomfört en simulering som visar transport och distribution av metangasmolnet från utsläppen. Resultatet antyder en dramatisk ökning av metan i atmosfären.

– Vi har aldrig tidigare sett något liknande vid något av våra observatorier, säger seniorforskaren Cathrine Lund Myhre, i ett pressmeddelande.

80 000 ton

Enligt den norska Statistiska centralbyrån (SSB) är det norska nationella årliga metanutsläppet från olje- och gasindustrin 17 000 ton. Volymen av metangasutsläppet till följd av gasläckorna är långt över fyra gånger så stor.

– Med många försiktiga reservationer om det faktiska trycket i rören och utsläppshastigheten beräknade vi först att minst 40 000 ton metan kan ha släppts ut i havet och atmosfären, säger forskaren Stephen Matthew Platt.

Han tillägger:

 – Vi har nu gjort nya beräkningar, och uppskattar att minst 80 000 ton metan har släppts ut från Nord Stream-rören.

Klimatvänligare källa

Metan anses vara en klimatvänlig energikälla jämfört med till exempel kol.

– Men med sådana läckor minskar nyttan. Den här incidenten understryker ytterligare behovet av att byta till förnybara energikällor och förhindra liknande risker i framtiden, säger Cathrine Lund Myhre.

Det enorma metanmolnet sprider sig just nu över södra Skandinavien. Enligt forskarnas simulering förväntas molnet röra sig vidare norrut de kommande dagarna.

Det stora utsläppet utgör ingen särskild hälsorisk för människor och djur, men har en stor påverkan på växthuseffekten.  

Fakta metan

  • Metan är en av de viktigaste växthusgaserna och är efter koldioxid den gas med störst påverkan på växthuseffekten.
  • Metan står för 20% av växthuseffekten om vattenånga ej tas med.
  • Dock räknas metan inte till de långlivade växthusgaserna då den har en livslängd i atmosfären på omkring 8-10 år. Därför räknas metan, tillsammans med sotpartiklar och marknära ozon, som kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar (SLCP).
  • Källa: SMHI

Arkivfoto: C. LeBoutillier

Text: Redaktionen


Flygplan har kraschat – 179 befaras döda

2024 12 29

179 människor befaras ha dött efter en flygplanskrasch.

Ett flygplan har kraschat på Muan International Airport i Sydkorea på söndagsmorgonen.

179 av planets 181 passagerare befaras ha dött, rapporterar The Guardian.

Planet ska ha kraschat efter en nödlandning på flygplatsen.

Landningshjulen fälldes inte ut

Planet uppges ha glidit på buken på landningsbanan efter att landningshjulen inte fällts ut.

Därefter har planet kraschat in i en mur, brutits i två bitar och börjat brinna.

Vittnen uppger att de har hört smällar innan planet kraschade in i muren.

Bilder tycks också visa hur planet krockar med en flock med fåglar innan det kraschar. Enligt en teori kan kollisionen med fåglarna ha orsakat mekaniska problem, rapporterar AP.

Orsaken till kraschen utreds, samtidigt som arbetet på olycksplatsen fortsätter.

”Våra djupaste kondoleanser”

Planet uppges ha varit ett 15 år gammlt Boeing 737-800 och flög för flygbolaget Jeju Air, enligt nyhetsbyrån.

– Vi uttrycker våra djupaste kondoleanser och ber om ursäkt till familjerna till de passagerare som mist livet i denna olycka. För närvarande är orsaken till olyckan svår att fastställa och vi måste avvakta de officiella utredningsresultaten från berörda statliga myndigheter, kommenterar Jeju Air efter olyckan.

Sydkoreas president Choi Sang-mok har anlänt till platsen, uppger The Guardian.

– Inga ord av tröst kommer att räcka för de familjer som har drabbats av en sådan tragedi, säger den tillförordnade presidenten, enligt tidningen.

Planet kom från Bangkok och många av passagerarna uppges ha varit människor som återvände från en julsemester i den thailändska staden.

Olyckan beskrivs som en av de värsta flygolyckorna i Sydkoreas historia. Senast landet drabbades av en stor flygolycka var 1997. Då kraschade ett plan i Guam, och 228 människor dog.

Foto: P. Nicolello

Text. Redaktionen


Många svenskar får detta samtal just nu – lägg på direkt

2024 12 29

Flera kommuner varnar för en och samma bedrägerimetod.

Det rör sig om ytterligare en metod som bedragare använder för att försöka lura folk på pengar på.

Personerna ringer till tilltänkta offer och utger sig komma från kommunen eller ett företag för att hjälpa till med att genomföra avloppsspolning.

Det rör sig om ett bedrägeriförsök som flera kommuner går ut och varnar för.

Flera kommuner

Bland kommunerna som har gått ut med sådana varningar finns Vara kommun, Flens kommun, Nyköpings kommun och tidigare i år gick även Söderköpings kommun och andra ut med sådana varningar.

– Företaget som ringer säger att avloppen i fastigheten behöver spolas och att de kan erbjuda det mot en kostnad, samt att det sker på uppdrag av Nyköpings kommun, varnar Nyköpings kommun.

– Det stämmer inte. Kommunen arbetar inte på det sättet och har inget samarbete med det aktuella företaget. Vi uppmanar därför att avstå från erbjudandet. 

Flen och Vara

Flens kommun och Vara kommun går ut med liknande varningar.

– Vi har nåtts av informationen om att invånare i Flens kommun har mottagit samtal från personer som utger sig för att vara representanter från Flens kommun-organisation och meddelar att en avloppsspolning måste ske utifrån en ny lagstiftning, låter det från Flen.

Nils Gustavsson, chef på Tekniska förvaltningen i Vara, har uttalat sig.

– Om man känner någon tveksamhet, speciellt om någon säger sig ha ett samarbetsavtal med kommunen, be gärna att de skickar över avtalet och ring kontaktcenter så får man besked om det, säger han till SR.

Finns en skam

Att utsättas för bedrägeri blir allt vanligare. 

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälda bedrägeribrott ökat med drygt 50 procent under de senaste tio åren. 

– Brottsutsatta vill inte berätta om vad de har varit med om. Det känns skamligt, de som blivit drabbade kanske känner sig irriterade och utnyttjade, säger Kristoffer Morén Lingehall, förundersökningsledare på Polismyndigheten. 

Svårt få ersättning

Brottsoffermyndigheten får även in allt fler ansökningar om brottsskadeersättning till följd av bedrägerier. 

– Men av de cirka tusen ansökningar om brottsskadeersättning för bedrägeribrott som kom in 2023 kunde myndigheten inte lämna ersättning i ett enda fall, framhåller myndigheten.

Foto: J. Leupe

Text: Redaktionen