JUST NU: Rekorddyra elpriser under måndagen

2022 07 11

Dyrare el än någonsin samtidigt som det ryska gasflödet till Europa stoppas.

Mellan klockan 06.00-24.00 under måndagen skenar de svenska elpriserna, i synnerhet i södra Sverige, rapporterar Dagens Nyheter

Priserna kommer att ligga på 4:50 på elbörsen Nordpool, 6 kronor per kilowattimme inklusive skatt, moms och avgifter, med undantag för några timmar mitt på dagen.

Aldrig varit så högt

Enligt tidningen har det aldrig förr varit ett så högt elpris i Sverige på sommaren. 

Ett normalläge för juli är snarare mellan 20 och 40 öre på elbörsen. Siffran kan också mätas med elpriset i december 2021 då dygnsmedelspriset i södra Sverige låg på 1:90 kronor före skatt – vilket är det tidigare rekordet.

Lär bestå

I Stockholmsregionen kan konsumenterna vänta sig ett timpris på hela 4:90 under kvällen. Höga priser som lär bestå en tid framöver, åtminstone enligt Patric Elmén, presschef på Eon.

– Om vi utgår ifrån terminspriserna så ser vi högre priser än vad vi är vana med under en lång tid framöver, säger han till DN.

Ryssland stänger gasen till Europa

Beskedet om elpriserna som skjuter i höjden kommer samma dag som Ryssland stänger av flödet av gas till Europa via Nord Stream 1-ledningen.

Anledningen till avstängningen är att ledningarna måste repareras och underhållet förväntas pågå i tio dagar, skriver The Moscow Times.

Europa håller andan

En avstängning som har fått Europa att hålla andan utifrån möjligheten att Ryssland fortsätter hålla gasen avstängd även i framtiden.

– Vi konfronteras med en situation utan motstycke – allt är möjligt, säger Tysklands finansminister Robert Habeck enligt Deutsche Welle.

Kan bli en svår vinter

Kommer inte gasleveranserna igång finns risken att det blir en svår vinter även i Sverige.

– Det stämmer att marknad är nervös för att Ryssland inte ska starta Nord Stream 1 igen efter den årliga servicen. Om det inte sker blir det Europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén till DN.

Södra Sverige extra utsatt

När gasmarknaden i övriga Europa påverkas sannolikt södra Sverige värre än de nordligare delarna av landet. 

– Snittpriset för juni månad var det högsta junipriset någonsin för alla prisområden. För södra Sverige, elområde 3 och 4, har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad, säger Emma Borgström, försäljningschef på Eon, till Dagens Nyheter.

Foto: N. J. Mirkovic

Text: Redaktionen