Rekord för vindkraften – Producerade mer el än kärnkraften

2022 01 18

Vindkraften slår nu nytt rekord och har till och med producerat mer än kärnkraften vid flera tillfällen.

Detta rapporterar Svenska Kraftnät ikväll.

Nytt svenskt rekord

Nu har det börjat blåsa igen och det med besked konstaterar processledare Birger Fält på Svenska Kraftnät. I fredags slog vindkraften nytt svenskt rekord och kom upp i hela 219 GWh rapporterar SVT.

Mer än kärnkraften

– Det är nytt historiskt rekord för vindel i Sverige, säger Birger Fält till SVT.

Senaste dagarna har vindkraften till och med levererat mer el till svenska folket än vad kärnkraften har och kommit upp i över 40 procent av av el i Sverige.

Mer än vattenkraften

Och vid vissa tillfällen har vindkraften även producerat mer än vattenkraften.

Samtidigt var det inte länge sedan vindsnurrorna kammade hem noll och ingenting till svenska elnäten.

Bara 1,6 procent

SVT uppger att två dagar före nyårsafton, den 29 december, stod vindkraften bara för 1,6 procent av all el.

– Det visar att vindkraften är svår att planera, men samtidigt att potentialen att producera el är stor, poängterar Birger Fält.

Allt viktigare kunna lagra

I fredags levererade vindkraften hela 9,53 GWh på en enda timme och det klockan 08 till 09 på morgonen. Svenska Kraftnät konstaterar att dessa rejäla svängningar gör att det blir allt viktigare att kunna lagra energi.

Batterier

Vindkraften har fått kritik för svängningarna men branschorganisationen Svensk Vindenergi pekar på ökade möjligheter.

– Vätgas och batterier kommer kunna lagra energi de dagar det blåser mycket, och då sparar man på vatten i kraftverksdammarna. Då finns mer energi kvar de dagar det blåser sämre, säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi till SVT.

Pressa priset enligt branschen

Svensk Vindkraft släppte i dag en ny rapport av Sweco som visar att nytillkommen vindkraft 2022 till 2025 kommer att pressa årsmedelpriset på el med 8 öre per kilowattimme i södra Sverige.

Lägre än andra länder

– Vindkraften bidrar tydligt till Sveriges konkurrenskraftiga priser på el. Även om våra elpriser varit exceptionellt höga den senaste tiden så är de klart lägre än i de flesta andra länder. Det ligger i alla elkonsumenters intresse att utbyggnaden av vindkraften fortsätter att vara stark, säger Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndsfrågor på Svensk Vindenergi.

Foto: N. Doherty


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen