Rekord för vindkraften – Producerade mer el än kärnkraften

2022 01 18

Vindkraften slår nu nytt rekord och har till och med producerat mer än kärnkraften vid flera tillfällen.

Detta rapporterar Svenska Kraftnät ikväll.

Nytt svenskt rekord

Nu har det börjat blåsa igen och det med besked konstaterar processledare Birger Fält på Svenska Kraftnät. I fredags slog vindkraften nytt svenskt rekord och kom upp i hela 219 GWh rapporterar SVT.

Mer än kärnkraften

– Det är nytt historiskt rekord för vindel i Sverige, säger Birger Fält till SVT.

Senaste dagarna har vindkraften till och med levererat mer el till svenska folket än vad kärnkraften har och kommit upp i över 40 procent av av el i Sverige.

Mer än vattenkraften

Och vid vissa tillfällen har vindkraften även producerat mer än vattenkraften.

Samtidigt var det inte länge sedan vindsnurrorna kammade hem noll och ingenting till svenska elnäten.

Bara 1,6 procent

SVT uppger att två dagar före nyårsafton, den 29 december, stod vindkraften bara för 1,6 procent av all el.

– Det visar att vindkraften är svår att planera, men samtidigt att potentialen att producera el är stor, poängterar Birger Fält.

Allt viktigare kunna lagra

I fredags levererade vindkraften hela 9,53 GWh på en enda timme och det klockan 08 till 09 på morgonen. Svenska Kraftnät konstaterar att dessa rejäla svängningar gör att det blir allt viktigare att kunna lagra energi.

Batterier

Vindkraften har fått kritik för svängningarna men branschorganisationen Svensk Vindenergi pekar på ökade möjligheter.

– Vätgas och batterier kommer kunna lagra energi de dagar det blåser mycket, och då sparar man på vatten i kraftverksdammarna. Då finns mer energi kvar de dagar det blåser sämre, säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi till SVT.

Pressa priset enligt branschen

Svensk Vindkraft släppte i dag en ny rapport av Sweco som visar att nytillkommen vindkraft 2022 till 2025 kommer att pressa årsmedelpriset på el med 8 öre per kilowattimme i södra Sverige.

Lägre än andra länder

– Vindkraften bidrar tydligt till Sveriges konkurrenskraftiga priser på el. Även om våra elpriser varit exceptionellt höga den senaste tiden så är de klart lägre än i de flesta andra länder. Det ligger i alla elkonsumenters intresse att utbyggnaden av vindkraften fortsätter att vara stark, säger Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndsfrågor på Svensk Vindenergi.

Foto: N. Doherty