SVERIGE: Region uppmanar – håll barnen hemma

2023 01 05

Många barn bär för närvarande på RS-virus.

Det har fått Västra Götalandsregionen att reagera.

Fram till och med 22 januari ska nu regionens föräldrar undvika att skicka barnen till förskolan för att skydda de allra yngsta.

– Västra Götalandsregionen rekommenderar den som har möjlighet, att hålla syskon hemma från förskolan om det finns barn under sex månader i familjen, framhåller regionen i ett pressmeddelande.

Ökat behov av rådgivning

Samma region har även ökat tillgängligheten för att få rådgivning per telefon om sjuka barn.

– På grund av det ökade behovet av rådgivning har vi förstärk med fler kontaktvägar för rådgivning. Det går även att boka tillgängliga tider på vissa mottagningar, meddelar Västra Götalandsregionen.

Ökade 14 procent årets sista vecka

I slutet av förra året varnade Folkhälsomyndigheten för fortsatt omfattande spridning av bland annat RS-viruset.

– Fallen av RS-virus ökade med 14 procent under vecka 51 jämfört med vecka 50. Antalet personer som vårdas inom intensivvården med RS-virus eller influensa har ökat de senaste veckorna, framhävde myndigheten på sin hemsida.

Massivt tryck på barnakuten

För närvarande är det ett massivt tryck på barnakuten och i just Västra Götaland har man tvingats kalla in personal från andra avdelningar, rapporterar Sveriges Radio och SVT.

Som mest har det noterats 280 sökande till barnakuten på Sahlgrenska sjukhuset en och samma dag. Tidigare har det legat på 170-180 sökande – även det en hög siffra.

– De har en jättetuff situation där, säger Maria Taranger, områdeschef på sjukhuset, till SVT.

Äldre drabbas

Men det är inte bara barn som drabbas hårt av RS-virus. Det kommer även rapporter om äldre som blir svårt sjuka och som till och med blivit inlagda på grund av att de smittats.

– Äldre är drabbade nu. Det är viktigt att man skyddar sina äldre, är man förkyld ska man inte utsatta dem för smitta, säger Maria Taranger.

Områdeschefen menar emellertid att ovanstående inte behöver bero på att fler personer faktiskt bär på viruset.

En orsak till att man ser att äldre drabbas kan också vara för att man tidigare inte identifierat virustypen.

Foto: D. Ellaby

Text: Redaktionen