Regeringschef hävdar att två doser covidvaccin ger aids

2021 10 27

Brasiliens president Jair Bolsonaro hävdar att två doser av vaccinet mot covid-19 ökar risken för att man får aids.

Det häpnadsväckande och och helt felaktiga uttalandet skapar nu stor uppståndelse.

”Lättare utveckla aids efter dos 2”

Det var under president Bolsonaros senare sociala mediesändning som han gick ut med det bisarra påståendet.

– Jag ska bara rapportera en sak, inte kommentera. Jag har talat om det tidigare och fått kritik. Nu kör vi – en regeringsrapport från Storbritannien indikerar att de som är fullt vaccinerade, det vill säga två doser, 15 dagar senare... 15 dagar efter andra dosen för fullt vaccinerade. De utvecklar AIDS mycket snabbade än väntat, säger president Jair Bolsonaro i sin livesändning.

Kan utvecklas till krokodil

Bolsonaro har under hela pandemin tonat ned riskerna med viruset trots att 605 000 personer förlorat livet i covid-19 i landet. Presidenten har gång på gång sågat vaccinen och enligt Daily Mail bland annat gjort jämförelser kring att om kvinnor får skägg av vaccinet eller om man utvecklas till en krokodil så kan man i sådana lägen ändå inte få någon ersättning. Själv har han upprepade gånger betonat att han minsann inte tänker vaccinera sig.

Falska uttalanden

Både Facebook och Instagram tog bort presidentens videoklipp då de är falska.

– Våra regler tillåter inte påståenden om att vaccinen mot covid-19 dödar eller allvarligt skadar folk, säger Facebooks talesperson.

Beklagansvärd absurditet

Ordföranden i Brasiliens Nationella Sjukvårdsråd  fördömer president Bolsonaro.

– Det lägger en börda på personer som har HIV. Ytterligare ett beklagansvärt kapitel av absurditeter av denna presidents i samband med pandemin, säger ordförandens Carlos Lula.

ANALYS
Detta är bara ett i en lång rad av uttalanden från president Jair Bolsonaro som är är fullkomligt felaktiga och galna och som tyvärr får mycket allvarliga konsekvenser.

Brasilien lider av mycket höga dödstal som drivs av att delar av befolkningen inte vaccinerar sig – och presidenten själv är en av de som vägrat vaccinera sig.

Det är minst sagt skrämmande att en världsledare kan göra så extremt dumma uttalanden som direkt leder till att folk inte vågar vaccinera sig i Brasilien.

Foto: Jair Bolsonaro, FB

[yop_poll id="820"]