Regeringschef hävdar att två doser covidvaccin ger aids

2021 10 27

Brasiliens president Jair Bolsonaro hävdar att två doser av vaccinet mot covid-19 ökar risken för att man får aids.

Det häpnadsväckande och och helt felaktiga uttalandet skapar nu stor uppståndelse.

”Lättare utveckla aids efter dos 2”

Det var under president Bolsonaros senare sociala mediesändning som han gick ut med det bisarra påståendet.

– Jag ska bara rapportera en sak, inte kommentera. Jag har talat om det tidigare och fått kritik. Nu kör vi – en regeringsrapport från Storbritannien indikerar att de som är fullt vaccinerade, det vill säga två doser, 15 dagar senare... 15 dagar efter andra dosen för fullt vaccinerade. De utvecklar AIDS mycket snabbade än väntat, säger president Jair Bolsonaro i sin livesändning.

Kan utvecklas till krokodil

Bolsonaro har under hela pandemin tonat ned riskerna med viruset trots att 605 000 personer förlorat livet i covid-19 i landet. Presidenten har gång på gång sågat vaccinen och enligt Daily Mail bland annat gjort jämförelser kring att om kvinnor får skägg av vaccinet eller om man utvecklas till en krokodil så kan man i sådana lägen ändå inte få någon ersättning. Själv har han upprepade gånger betonat att han minsann inte tänker vaccinera sig.

Falska uttalanden

Både Facebook och Instagram tog bort presidentens videoklipp då de är falska.

– Våra regler tillåter inte påståenden om att vaccinen mot covid-19 dödar eller allvarligt skadar folk, säger Facebooks talesperson.

Beklagansvärd absurditet

Ordföranden i Brasiliens Nationella Sjukvårdsråd  fördömer president Bolsonaro.

– Det lägger en börda på personer som har HIV. Ytterligare ett beklagansvärt kapitel av absurditeter av denna presidents i samband med pandemin, säger ordförandens Carlos Lula.

ANALYS
Detta är bara ett i en lång rad av uttalanden från president Jair Bolsonaro som är är fullkomligt felaktiga och galna och som tyvärr får mycket allvarliga konsekvenser.

Brasilien lider av mycket höga dödstal som drivs av att delar av befolkningen inte vaccinerar sig – och presidenten själv är en av de som vägrat vaccinera sig.

Det är minst sagt skrämmande att en världsledare kan göra så extremt dumma uttalanden som direkt leder till att folk inte vågar vaccinera sig i Brasilien.

Foto: Jair Bolsonaro, FB

[yop_poll id="820"]

Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen