JUST NU: Regeringens nya besked till Erdogan

2023 04 04

Sverige kommer att skifta fokus i Natoprocessen.

Tyngdpunkten i processen flyttas från Turkiet och Ungern till de länder som har godkänt Sveriges Natoansökan.

Det uppger utrikesminister Tobias Billstöm (M).

”Har gjort vår del av jobbet”

I en intervju med SvD säger Billström att Sverige går in i en ny fas efter att Finland officiellt blivit en fullvärdig medlem av Nato.

Sveriges primära fokus är inte längre att försöka övertyga Turkiet och Ungern att godkänna den svenska ansökan.

Utrikesminister Billström understryker att Sverige redan har uppfyllt villkoren i avtalet med Turkiet och att det är dags för president Recep Tayyip Erdogan att godkänna den svenska ansökan.

–  Det viktiga är att övriga allierade visar sitt stöd till förmån för vår ansökan. Vi har redan gjort vårt del av jobbet när det gäller Turkiet i och med uppfyllandet av memorandumet. Och vad gäller Ungern har vi inga förpliktelser gentemot dem, utan där är det bara en fråga om att ungerska parlamentet borde börja ratificera, säger han till SvD.

Utrikesministern tror att Finlands medlemskap kommer att skynda på den svenska Natoprocessen.

– I och med att Finland blir Natomedlem så kommer man inifrån organisationen att vara en stark röst för ett svenskt Natomedlemskap, också på militärgeografisk grund. Det är ingen hemlighet att Finland och Sverige har stora gemensamma intressen att bägge länderna blir Natomedlemmar tillsammans, säger Tobias Billström till SvD.

Har pratat med Erdogan

Tidigare under tisdagen höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en gemensam pressträff med Finlands president Sauli Niinistö.

Natochefen berättade att han fört samtal med Turkiets president om den svenska Natoansökan. 

– Jag träffade president Erdogan för några veckor sedan och pratade med honom i telefon nyligen. Vi kom förstås överens om att först och främst se till att Finland blir en fullvärdig medlem. Men vi enades också om att återuppta processen och mötena mellan  Finland, Sverige och Turkiet för att säkerställa att vi också kan göra framsteg med ratificeringen av Sverige, sa Stoltenberg och tillade:

– Sverige befinner sig på en mycket bättre plats i dag än i början av processen. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att säkerställa att vi kan slutföra ratificeringsprocessen.

Vidare underströk Stoltenberg, i likhet med Billström, att Sverige uppfyllt sin del av avtalet med Turkiet. 

Foto: Presidency of the Republic of Turkey resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen