JUST NU: Regeringens krav på ukrainska flyktingarna

2022 04 07

– Alla som kan arbeta ska arbeta, vi har höga förväntningar på dem som kommer.

Så säger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Egen försörjning

Ministern låter meddela att två regeringsuppdrag kommer att presenteras för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, rapporterar Aftonbladet.

Budskapet är att alla ukrainare som anländer till Sverige från kriget ska försörja sig själva om möjligheten finns.

“Ordning och reda”

Bakomliggande orsaker är att man vill ha ett kontrollerat flyktingmottagande till skillnad från det som ägde rum hösten 2015. Anders Ygeman säger också att mottagandet måste fördelas jämnt i både Sverige och EU.

– Ordning och reda är en förutsättning för ett ordnat mottagande, säger Anders Ygeman.

Riktad information

I uppdraget från regeringen ska Migrationsverket i samarbete Arbetsmarknaden förse ukrainarna med riktad information, uppges det på presskonferensen enligt TV4 Nyheterna.

Både om Sverige som samhälle, arbetsmarknaden och om betydelsen att stå för sin egen inkomst.

Många jobb att söka

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) finns det gynnsamma möjligheter för de ukrainska flyktingar som behöver skydd att komma in i arbete snabbt.

– Många har redan sagt från start att de vill jobba. Många arbetsgivare har visat stort intresse för att anställa personer från Ukraina, säger hon.

Ett års uppehållstillstånd

När flyende från Ukraina nu anländer till Sverige ska de alltså skrivas in på arbetsförmedlingen som arbetssökande, meddelar regeringen. Villkoret gäller för personer över 18 år. 

För närvarande tilldelar Migrationsverket ukrainska flyktingar uppehållstillstånd på ett år i Sverige.

Två snabba förändringar

Det är andra gången på kort tid som regeringen agerar i flyktingfrågan gällande Ukraina.

För två dagar sedan meddelades att man flyttar bak datumet i massflyktsdirektivet till hösten 2021 för att garantera ukrainare som flytt redan vid Rysslands upprustning skydd i Sverige.

Nästan 30 000 flyktingar

Totalt har det hittills flytt 27 954 människor till Sverige från Ukraina, meddelade Migrationsverket i veckan. Trots den höga siffran har takten på flyktingströmmen stannat av den senaste tiden.

– Vi har sett att det kommer färre människor den senaste veckan, men det är för tidigt att säga att det är en trend, sade Guna Graufelds, presschef på Migrationsverket, till Svenska Dagbladet i tisdags.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen