JUST NU: Regeringens krav på ukrainska flyktingarna

2022 04 07

– Alla som kan arbeta ska arbeta, vi har höga förväntningar på dem som kommer.

Så säger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Egen försörjning

Ministern låter meddela att två regeringsuppdrag kommer att presenteras för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, rapporterar Aftonbladet.

Budskapet är att alla ukrainare som anländer till Sverige från kriget ska försörja sig själva om möjligheten finns.

“Ordning och reda”

Bakomliggande orsaker är att man vill ha ett kontrollerat flyktingmottagande till skillnad från det som ägde rum hösten 2015. Anders Ygeman säger också att mottagandet måste fördelas jämnt i både Sverige och EU.

– Ordning och reda är en förutsättning för ett ordnat mottagande, säger Anders Ygeman.

Riktad information

I uppdraget från regeringen ska Migrationsverket i samarbete Arbetsmarknaden förse ukrainarna med riktad information, uppges det på presskonferensen enligt TV4 Nyheterna.

Både om Sverige som samhälle, arbetsmarknaden och om betydelsen att stå för sin egen inkomst.

Många jobb att söka

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) finns det gynnsamma möjligheter för de ukrainska flyktingar som behöver skydd att komma in i arbete snabbt.

– Många har redan sagt från start att de vill jobba. Många arbetsgivare har visat stort intresse för att anställa personer från Ukraina, säger hon.

Ett års uppehållstillstånd

När flyende från Ukraina nu anländer till Sverige ska de alltså skrivas in på arbetsförmedlingen som arbetssökande, meddelar regeringen. Villkoret gäller för personer över 18 år. 

För närvarande tilldelar Migrationsverket ukrainska flyktingar uppehållstillstånd på ett år i Sverige.

Två snabba förändringar

Det är andra gången på kort tid som regeringen agerar i flyktingfrågan gällande Ukraina.

För två dagar sedan meddelades att man flyttar bak datumet i massflyktsdirektivet till hösten 2021 för att garantera ukrainare som flytt redan vid Rysslands upprustning skydd i Sverige.

Nästan 30 000 flyktingar

Totalt har det hittills flytt 27 954 människor till Sverige från Ukraina, meddelade Migrationsverket i veckan. Trots den höga siffran har takten på flyktingströmmen stannat av den senaste tiden.

– Vi har sett att det kommer färre människor den senaste veckan, men det är för tidigt att säga att det är en trend, sade Guna Graufelds, presschef på Migrationsverket, till Svenska Dagbladet i tisdags.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen