JUST NU: Regeringens hån mot Putin

2022 04 15

Efter att det ryska flaggskeppet “Moskva” bekräftas ha sjunkit riktar Ukrainas regering någonting som framstår som en syrlig passning till diktaturen.

Det var under gårdagskvällen som rapporterna trillade in om att den ryska missilkryssaren med namnet Moskva sjönk i Svarta havet.

Uppgifterna bekräftades även av ryska medier.

Enorm prestigeförlust

Att det stora skeppet, tillika en mäkta militär stolthet för Ryssland, förbrukats är en enorm prestigeförlust för Vladimir Putin och de ryska styrkorna.

Nu tycks diktaturen bli hånad för nederlaget av den ukrainska regeringen, uppger Sky News.

Hånas av regeringen

– Ukrainas försvarsministerium påminner den ryska flottan om att Svarta havets sund enbart är stängt för tillträde. Den del av er flotta som fortfarande flyter har fortfarande en väg ut, meddelar den ukrainska myndigheten på Twitter på fredagseftermiddagen.

“Absurd” invasion

Tidigt i morse kom andra sarkastiska omnämnanden av det sjunkande ryska skeppet. Inte minst från Ukrainas president Volodymyr Zelenskey, som menade att Ryssland visat hur “absurd” invasionen är eftersom den utöver att förstöra ukrainska städer även sänker det egna landets ställning i världen.

– Ryska krigsfartyg kan segla i väg, även om det är på havets botten, sade han i sitt tal under natten till fredagen.

Ammunition detonerades

Enligt Rysslands försvarsministerium ska Moskva ha sjunkit på grund av en explosion som ska uppstått med anledning av en brand som därefter detonerade den ammunition som fanns lagrad på fartyget.

Ryssland har inte uppgett vad som eventuellt skulle ha orsakat branden.

Träffades med kryssningsmissil

Ukraina å sin sida hävdar att Moskva medvetet sänktes efter att deras styrkor träffat fartyget med en kryssningsmissil, uppger CNN.

Enligt dessa uppgifter var det dessa missiler som satte eld på båten.

“Dra åt h-lvete”

CNN rapporterar att en ljudupptagning fångades upp där en soldat från de ukrainska trupperna svarade på en varning från ett ryskt annalkande fartyg om att lägga ned vapen eller utsättas för bombningar.

– Ryskt krigsskepp, dra åt h-lvete, ska den ukrainska soldaten ha svarat.

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen