JUST NU: Regeringens hån mot Putin

2022 04 15

Efter att det ryska flaggskeppet “Moskva” bekräftas ha sjunkit riktar Ukrainas regering någonting som framstår som en syrlig passning till diktaturen.

Det var under gårdagskvällen som rapporterna trillade in om att den ryska missilkryssaren med namnet Moskva sjönk i Svarta havet.

Uppgifterna bekräftades även av ryska medier.

Enorm prestigeförlust

Att det stora skeppet, tillika en mäkta militär stolthet för Ryssland, förbrukats är en enorm prestigeförlust för Vladimir Putin och de ryska styrkorna.

Nu tycks diktaturen bli hånad för nederlaget av den ukrainska regeringen, uppger Sky News.

Hånas av regeringen

– Ukrainas försvarsministerium påminner den ryska flottan om att Svarta havets sund enbart är stängt för tillträde. Den del av er flotta som fortfarande flyter har fortfarande en väg ut, meddelar den ukrainska myndigheten på Twitter på fredagseftermiddagen.

“Absurd” invasion

Tidigt i morse kom andra sarkastiska omnämnanden av det sjunkande ryska skeppet. Inte minst från Ukrainas president Volodymyr Zelenskey, som menade att Ryssland visat hur “absurd” invasionen är eftersom den utöver att förstöra ukrainska städer även sänker det egna landets ställning i världen.

– Ryska krigsfartyg kan segla i väg, även om det är på havets botten, sade han i sitt tal under natten till fredagen.

Ammunition detonerades

Enligt Rysslands försvarsministerium ska Moskva ha sjunkit på grund av en explosion som ska uppstått med anledning av en brand som därefter detonerade den ammunition som fanns lagrad på fartyget.

Ryssland har inte uppgett vad som eventuellt skulle ha orsakat branden.

Träffades med kryssningsmissil

Ukraina å sin sida hävdar att Moskva medvetet sänktes efter att deras styrkor träffat fartyget med en kryssningsmissil, uppger CNN.

Enligt dessa uppgifter var det dessa missiler som satte eld på båten.

“Dra åt h-lvete”

CNN rapporterar att en ljudupptagning fångades upp där en soldat från de ukrainska trupperna svarade på en varning från ett ryskt annalkande fartyg om att lägga ned vapen eller utsättas för bombningar.

– Ryskt krigsskepp, dra åt h-lvete, ska den ukrainska soldaten ha svarat.

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen