Regeringens besked till folket – kontantbetalning för tre varor
2024 01 13
Regeringen närmar sig ett nytt beslut om kontanternas framtid i Sverige.
Kontanter framstår som alltmer sällsynta i det svenska samhället.
Mellan 2010 och 2020 sjönk andelen som använder kontanter från cirka 40 procent till under tio procent, enligt Riksbanken.
I konkurrens av digitala betalmedel används mynt och sedlar nu främst för små betalningar och av äldre personer.
Frågan om kontanter överhuvudtaget ska ha någon framtid i Sverige har varit hett omdiskuterat. Riksbanken har krävt att regeringen ska säkerställa möjligheten till fortsatta betalningar med fysiska pengar.
– En mindre del av befolkningen har inte tillgång till digitala betalsätt och måste därför använda kontanter, påtalade myndigheten förra året.
Kommer fatta beslut fort
Betalningsutredningens slutbetänkande Staten och betalningarna har också rekommenderat att se över kontanternas ställning – och tillgång till kontanttjänster.
Regeringen håller med och tillsätter nu ytterligare en utredning om kontanter som ska färdigställas 2024.
– Vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.
Ska kunna köpa mat kontant
Senast år 2025 ska översynen vara färdig för att säkerställa att folk har fortsatt tillgång till kontanttjänster.
Rekommendationen framhåller att översynen framför allt ska omfatta möjligheten att göra kontanta betalningar för livsnödvändiga varor.
Läkemedel, livsmedel och drivmedel pekas ut som tre sådana exempel.
– Det är även viktigt att titta på frågan utifrån ett beredskapsperspektiv, säger Niklas Wykman.
Kinberg Batra: krävs lagstiftning
Anna Kinberg Batra, som ledde Betalningsutredningen, har tidigare flaggat för att det krävs lagstiftning för att säkra kontanter som betalmedel i framtiden.
– 99 av 100 kronor i Sverige i dag är digitala, men en miljon människor kan inte använda dem. Det finns för stora sårbarheter och risker i den delen av betalningssystemet som är samhällskritisk infrastruktur. Så kan vi inte ha det, sade hon till DN förra året.
Foto: Regeringskansliet
Text: Redaktionen