INRIKES: Sverige stödjer turkiskt miljardprojekt – kopplas till Putin

2022 08 25

Svenska staten vill stötta Turkiet i ett järnvägsprojekt som är värt flera miljarder.

Beslutet togs mitt under pågående Natoansökan, avslöjar Dagens Nyheter.  

Enligt officiella siffror från turkiska finansdepartementet har Sverige garanterat att investera närmare tre miljarder svenska kronor.

Den ansvariga myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, bedömer affären som ”ett högriskprojekt”.

­– På sex av åtta punkter bedöms riskerna vara på högsta möjliga nivå, bland annat vad gäller hälsa och säkerhet, arbetsvillkor samt biologisk mångfald. Myndigheten skriver att risken för korruption är hög i turkisk offentlig sektor och tar upp risken gällande landets möjligheter att betala tillbaka lånet, rapporterar DN som tagit del av dokumentationen gällande affären.

Ansvarigt bolag kopplas till Putin och Erdogan

Trettio procent av det svenska garantibeloppet uppges gå till att köpa svenska varor och tjänster för att bygga järnvägssträckan mellan städerna Gaziantep och Mersin i Turkiet, erfar DN.

Det ansvariga byggbolaget heter REC och ingår i koncernen Rönesans.

Rönesans har flera gånger anklagats för korruption och ägaren – den turkiske affärsmannen Erman Ilicak – har kopplingar till  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och personer som står nära den ryska diktatorn Vladimir Putin, rapporterar DN.

Skarp kritik

Organisationen  Turkish Democracy Project har riktat skarp kritik mot koncernen. 

– Bolagen som Sverige avser stödja är kända för korruption och skatteflykt i miljardklassen. Det är uppenbart korruption på högsta nivå med band till kleptokratin i både Turkiet och Ryssland. Om det finns kännedom om detta hos våra svenska beslutsfattare, men att man ändå väljer att blunda, är det oerhört allvarligt, säger Louise Brown, antikorruptionsexpert med bakgrund på Transparency International och på Världsbanken, till DN.

Mitt under Natoansökan

Sverige undertecknade avtalet mitt under pågående Natoförhandlingar mellan Sverige och Turkiet.

Den 6 juni gav Exportkreditnämnden grönt ljus för investeringen.

Myndigheten har svarat på uppgifterna i en skriftlig kommentar. 

– I detta skede är en mycket stor andel av informationen om affären affärskänslig och det kan skada olika berörda parter om den lämnas ut, skriver EKN:s pressavdelning till DN. 

Tidningen har sökt utrikesminister Ann Linde (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Ministrarnas pressekreterare uppger att UD informerats om affären, men att ingen av ministrarna är inblandade i affären. 

Företrädare för REC och Rönesans har inte kommenterat uppgifterna. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen