INRIKES: Sverige stödjer turkiskt miljardprojekt – kopplas till Putin
2022 08 25
Svenska staten vill stötta Turkiet i ett järnvägsprojekt som är värt flera miljarder.
Beslutet togs mitt under pågående Natoansökan, avslöjar Dagens Nyheter.
Enligt officiella siffror från turkiska finansdepartementet har Sverige garanterat att investera närmare tre miljarder svenska kronor.
Den ansvariga myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, bedömer affären som ”ett högriskprojekt”.
– På sex av åtta punkter bedöms riskerna vara på högsta möjliga nivå, bland annat vad gäller hälsa och säkerhet, arbetsvillkor samt biologisk mångfald. Myndigheten skriver att risken för korruption är hög i turkisk offentlig sektor och tar upp risken gällande landets möjligheter att betala tillbaka lånet, rapporterar DN som tagit del av dokumentationen gällande affären.
Ansvarigt bolag kopplas till Putin och Erdogan
Trettio procent av det svenska garantibeloppet uppges gå till att köpa svenska varor och tjänster för att bygga järnvägssträckan mellan städerna Gaziantep och Mersin i Turkiet, erfar DN.
Det ansvariga byggbolaget heter REC och ingår i koncernen Rönesans.
Rönesans har flera gånger anklagats för korruption och ägaren – den turkiske affärsmannen Erman Ilicak – har kopplingar till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och personer som står nära den ryska diktatorn Vladimir Putin, rapporterar DN.
Skarp kritik
Organisationen Turkish Democracy Project har riktat skarp kritik mot koncernen.
– Bolagen som Sverige avser stödja är kända för korruption och skatteflykt i miljardklassen. Det är uppenbart korruption på högsta nivå med band till kleptokratin i både Turkiet och Ryssland. Om det finns kännedom om detta hos våra svenska beslutsfattare, men att man ändå väljer att blunda, är det oerhört allvarligt, säger Louise Brown, antikorruptionsexpert med bakgrund på Transparency International och på Världsbanken, till DN.
Mitt under Natoansökan
Sverige undertecknade avtalet mitt under pågående Natoförhandlingar mellan Sverige och Turkiet.
Den 6 juni gav Exportkreditnämnden grönt ljus för investeringen.
Myndigheten har svarat på uppgifterna i en skriftlig kommentar.
– I detta skede är en mycket stor andel av informationen om affären affärskänslig och det kan skada olika berörda parter om den lämnas ut, skriver EKN:s pressavdelning till DN.
Tidningen har sökt utrikesminister Ann Linde (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Ministrarnas pressekreterare uppger att UD informerats om affären, men att ingen av ministrarna är inblandade i affären.
Företrädare för REC och Rönesans har inte kommenterat uppgifterna.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen