Regeringen pressad – Försöker gå V till mötes

2021 06 20

Regeringen Löfven pressas av Vänsterpartiet och försöker nu gå V till mötes. Men det är oklart hur V ställer sig till Socialdemokraternas svar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har gått ut till TT med ett kort uttalande som ser ut att vara Regeringen Löfvens försök att undvika det misstroendevotum som annars kan komma att fälla regeringen. 

– Utredning har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på bostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – under remisstiden för att diskutera förslagen, uppger Morgan Johansson till TT rapporterar Aftonbladet.

ANALYS

Remissen är något som redan tidigare varit planerat och som alltid ingår som standard i denna typ av förfarande. Att man även ska bjuda in parterna till samtal skulle dock kunna få Vänsterpartiet att överväga en paus i misstroendeprocessen då det passar relativt väl in med alternativ nr 2 av V:s krav.

Samtidigt finns det inget som tyder på att förslaget om friare hyressättning kommer att förändras på något nämnvärt sätt. Klockan 11 väntas Vänsterpartiet ge besked om hur de tolkar S svar. Inget tyder på att S har ändrat uppfattning i frågan i praktiken men möjligen räcker inbjudan till Hyresgästföreningen för att få V att backa. 

Om V säger nej till S-beskedet så rycker ett misstroendevotum allt närmare. Och då hänger statsministern löst om inte Moderaterna rycker ut och säger nej till att fälla regeringen. Dramatiken ökar hela tiden!

[yop_poll id="211"]