JUST NU: Regeringen öppnar för Socialdemokraternas förslag

2023 01 02

Regeringen öppnar för att ställa sig bakom Socialdemokraternas förslag om en elräkningsakut.

Finansutskottet kommer att hålla ett extrainsatt möte i morgon, tisdag.

Under mötet kommer S-förslaget att diskuteras, rapporterar Dagens Industri.

– Vi behöver hantera en akut situation för hushåll och företag som är jättepressade. I det läget tycker vi att förslaget som Socialdemokraterna har lagt fram om en akut är värt att titta på, säger Edward Riedl (M), ordförande i finansutskottet, till DI.

– Det handlar om att överbrygga tiden fram till att regeringen kan betala ut de riktiga stöden. Det är viktigt för de hushåll som inte har marginaler för de här extremt höga räkningarna, fortsätter han

Förslag från december

Socialdemokraterna presenterade sitt förslag om en elräkningsakut i december.

Förslaget går kortfattat ut på att människor och företag med små marginaler ges möjlighet att skjuta upp sina elräkningar till dess att elstödet är på plats.

– Det här bör kunna gå snabbt, sa Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till SVT Nyheter i samband med att S lanserade förslaget.

”Försatt landet i en Lyxfällan-situation”

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har tidigare riktat skarp kritik mot Socialdemokraternas förslag.

– En elräkningsakut med avbetalningsplaner för alla svenskar. Regeringen (dåvarande S-regeringen) har mot bättre vetande försatt landet i en Lyxfällan-situation. SVMPC har hetsat mot kärnkraften och nu står vi här med avbetalningsplaner för att ladda elbilen, duscha varmt och värma vita bönor till middag, skrev L-ledaren på Twitter i början av september.

Elstöd till hela Sverige

Socialdemokraterna anser även att regeringens elstöd ska gå till hela Sverige och inte endast till de södra elområdena.

En ändring som både SD och M har öppnat för.

– Vi har haft väldigt mycket samtal och diskussioner med regeringen och det kommer att komma på plats, sa Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt strax innan jul.

Tidigare i dag öppnade statsminister Ulf Kristersson (M) för elstöd till Norrland.

– Vi utesluter inte alls att vi kan rikta stöd mot Norrland om det förblir väldigt höga priser, sa statsministern till SR Ekot.

– Vi tittar nu och följer elprisutvecklingen väldigt noggrant. Nu är det generellt så att det varit lägre i Norrland, men även norrlänningar har fått uppleva högre priser än vad som varit normalt, tillade Ulf Kristersson.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen