Regeringen ökar bistånd – med hundratals miljoner kronor

2023 09 20

Regeringen ger nu ett nytt besked om stödet till FN.

Under tisdagskvällen meddelar regeringen att man genomför en ökning i biståndet till FN:s livsmedelsprogram WFP.

Ökningen görs i syfte att möta den globala hungerkrisen som har förvärrats ytterligare i samband med Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Ökningen handlar om 239 miljoner kronor, framhåller regeringen i ett pressmeddelande.

“Fler än någonsin”

Man understryker att medlen ska användas för att möta behoven som finns i de allra svårast drabbade länderna.

Bistånds-och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) har kommenterat beskedet.

– Fler människor än någonsin runt om i världen lider av hunger. Den negativa utveckling ska Sverige vara med att bryta och vända, säger han.

– Det är bara två veckor sedan WFP bad om mer medel från sina givare och med detta stöd svarar Sverige upp snabbt. Vi är måna om att rädda liv och att färre ska gå hungriga, inte minst kvinnor och barn.

Över en miljard

I och med ökningen uppgår nu Sveriges totala stöd till FN:s livsmedelsprogram för år 2023 till drygt 1,35 miljarder kronor.

– De humanitära behoven är rekordstora, och om det inte finns tillräcklig finansiering tvingas vi fatta svåra beslut om att ta från de som hungrar för att ge till de som svälter, säger Cindy McCain, exekutivdirektör för WFP.

Tackar Sverige

McCain passar på att tacka Sverige i samband med beskedet.

– Sveriges fortsatta flexibla stöd är därför av yttersta vikt och gör att vi kan agera på ett effektivt och smidigt sätt i de mest akuta kriserna i världen. Tack för att ni är en engagerad, strategisk partner i vår kamp mot hungern i världen.

Tiotusentals anställda

World Food Programme har över 23 000 anställda och är närvarande i 120 länder.

År 2020 tilldelades programmet Nobels fredspris.

– I konfliktsituationer minskar vi lidandet för utmattade befolkningar och använder livsmedelsassistans för att bygga vägar till fred och stabilitet, ett arbete för vilket WFP tilldelades Nobels fredspris 2020. 

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen