Regeringen agerar mot Kina

2023 01 05

Regeringen och Folkhälsomyndigheten blixtinkallar till en pressträff på torsdagsförmiddagen.

På pressträffen meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) och Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att Sverige kommer att införa krav på uppvisande av ett negativt covidtest för resenärer från Kina. 

– Reserestriktionerna innebär att resenärer från Kina ska visa upp ett negativt testsvar vid ankomsten till Sverige oavsett om man är vaccinerad eller inte, säger socialministern på pressträffen.

Inreserestriktionerna är tillfälliga. 

– Även om vi är i en annan fas i pandemin så är den inte över. Det råder en stor osäkerhet i rapporteringen av antalet fall i Kina, säger Jakob Forssmed enligt Aftonbladet. 

Träder i kraft om två dagar

Det nya kravet gäller från och med den 7 januari. 

Sedan den 1 januari i år har Kina 218 019 bekräftade smittfall av covid-19, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s statistik. 

Kina kritiseras

Smittläget i Kina är dock fortsatt oklart.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att landets officiella statistik inte speglar omfattningen av covidutbrottet. 

Vidare kritiserar WHO Kinas ”mycket snäva” definition av covid-dödsfall, rapporterar The Guardian.

– Vi har fortfarande inte fullständiga uppgifter, säger WHO:s krischef Michael Ryan efter  ett möte mellan kinesiska forskare och världshälsoorganisationen.

– Vi tror att de nuvarande siffrorna som publiceras från Kina underrepresenterar den verkliga effekten av sjukdomen när det gäller sjukhusinläggningar, intensivvårdsinläggningar och särskilt rapporterade dödsfall, fortsätter Michael Ryan.

Tjugotal dödsfall

Kina har endast registrerat 22 covid-dödsfall sedan december .

Samtidigt har landet drastiskt minskat kriterierna för att klassificera sådana dödsfall.

– Det innebär att Pekings uppdateringar om den största covidvågen någonsin inte speglar verkligheten, rapporterar The Guardian.

Foto: M. Sanchez resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Tidigare rekommendationer

I tisdags presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för hantering av inresande från Kina.

Myndigheten uppmanade regeringen att förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna uppvisa ett intyg på ett nyligen taget negativt covid-19-test

– Det här ska ses som en möjlig smittskyddsåtgärd mot bakgrund av att vi för närvarande inte har så mycket information om det epidemiologiska läget i Kina. Det gäller inte minst om det cirkulerar andra virusvarianter där än de som finns i övriga världen, sa Sara Byfors i samband med Folkhälsomyndighetens nya besked. 

Text: Redaktionen