Regeringen Löfvens sista beslut – En värdefull hjälp till världen

2021 12 04

Sverige skänker en miljon vaccindoser till Rwanda och doserna ska akutlevereras med flygplan.

Redan i övermorgon tisdag måste vaccindoserna flygas ned till Rwanda eftersom det är viktigt att få ut dem i landet innan de blir för gamla och passerar sitt bäst-före-datum.

Löfvens sista insats

Det ser ut att bli Regeringen Löfvens sista insats innan regeringen lämnar in och ersätts av vad som väntas bli Regeringen Andersson som troligen tar över redan på tisdag.

Vaccinet har blivit över i Sverige då allt inte gått åt så här långt men S-MP-regeringen är måna om att det kommer till användning i alla fall och inte kasseras. Och nu blir det alltså till Afrika doserna ska sändas.

Känns väldigt bra

– Det känns väldigt bra att det absolut sista jag medverkar till som biståndsminister är att vi får ut de här doserna. Att de inte försakas, utan faktiskt kommer till användning, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till DN.

Redan skänkt 6 miljoner

Sverige har redan skänkt nästan 6 miljoner doser inom ramen för det internationella vaccinsamarbetet Covax som syftar till att få ut vaccin även till ekonomiskt svagare delar av världen.

Leveransen till Rwanda sker dock helt på Sverige eget initiativ.

Ska ut snabbt i landet

– Vi donerar de här doserna bilateralt, direkt till Rwanda. De har meddelat oss att de har kapaciteten att snabbt få ut doserna så att de inte behöver försakas. Rwanda är ett av de behövande länder i Afrika som har bäst kapacitet i sitt sjukvårdssystem för att hantera hela vaccinationsprocessen, framhåller biståndsministern till DN.

ANALYS

Det är oerhört viktigt att hela världen får vaccin och att länder med mycket vaccin hjälper länder som ännu inte lyckats få tag på eller haft råd att köpa vaccin till hela sin befolkning är av yttersta vikt.

Hjälp – och självhjälp

Framförallt hjälper det förstås alla som får vaccinet. Men de som skänker vaccin hjälper även sig själva eftersom risken för farliga virusmutationer minskar om allt fler människor världen över blir vaccinerade.

Foto: Stefan Löfven FB


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen