Regeringen Löfvens sista beslut – En värdefull hjälp till världen

2021 12 04

Sverige skänker en miljon vaccindoser till Rwanda och doserna ska akutlevereras med flygplan.

Redan i övermorgon tisdag måste vaccindoserna flygas ned till Rwanda eftersom det är viktigt att få ut dem i landet innan de blir för gamla och passerar sitt bäst-före-datum.

Löfvens sista insats

Det ser ut att bli Regeringen Löfvens sista insats innan regeringen lämnar in och ersätts av vad som väntas bli Regeringen Andersson som troligen tar över redan på tisdag.

Vaccinet har blivit över i Sverige då allt inte gått åt så här långt men S-MP-regeringen är måna om att det kommer till användning i alla fall och inte kasseras. Och nu blir det alltså till Afrika doserna ska sändas.

Känns väldigt bra

– Det känns väldigt bra att det absolut sista jag medverkar till som biståndsminister är att vi får ut de här doserna. Att de inte försakas, utan faktiskt kommer till användning, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till DN.

Redan skänkt 6 miljoner

Sverige har redan skänkt nästan 6 miljoner doser inom ramen för det internationella vaccinsamarbetet Covax som syftar till att få ut vaccin även till ekonomiskt svagare delar av världen.

Leveransen till Rwanda sker dock helt på Sverige eget initiativ.

Ska ut snabbt i landet

– Vi donerar de här doserna bilateralt, direkt till Rwanda. De har meddelat oss att de har kapaciteten att snabbt få ut doserna så att de inte behöver försakas. Rwanda är ett av de behövande länder i Afrika som har bäst kapacitet i sitt sjukvårdssystem för att hantera hela vaccinationsprocessen, framhåller biståndsministern till DN.

ANALYS

Det är oerhört viktigt att hela världen får vaccin och att länder med mycket vaccin hjälper länder som ännu inte lyckats få tag på eller haft råd att köpa vaccin till hela sin befolkning är av yttersta vikt.

Hjälp – och självhjälp

Framförallt hjälper det förstås alla som får vaccinet. Men de som skänker vaccin hjälper även sig själva eftersom risken för farliga virusmutationer minskar om allt fler människor världen över blir vaccinerade.

Foto: Stefan Löfven FB