JUST NU: Regeringen kommenterar Rysslandskampanjen – försvarar agerandet

2022 04 13

Utrikesminister Ann Linde (S) försvarar regeringens agerande när man försökte mildra USA:s sanktioner mot ryska oligarken Oleg Deripaska.

– Det fanns inga sanktionsbeslut som vi var tvungna att följa. Vi följer alltid sanktionsbeslut. Jag är mycket stolt över att vi räddade alla dessa jobb i Sundsvall, säger Ann Linde till SVT Nyheter.

Ville rädda jobb

Bakgrunden är det avslöjande som publicerades tidigare idag om att Sverige under 2018 och 2019 genomförde en omfattande påverkanskampanj.

Syftet var att dämpa de sanktioner som USA då riktade mot oligarken Oleg Deripaskas och hans aluminiumbolag – som bland annat har ett säte i Sundsvall där många jobb riskerade att påverkas.

Duckat kommentarer

Utrikesminister Ann Linde uppges att tillsammans med dåvarande närings- och innovationsminister Mikael Damberg, numera finansminister, ha skrivit ett brev till USA:s utrikesminister Mike Pompeo samt ha gjort resor till Washington för att påverka amerikanerna. 

Hittills har Linde hittills duckat uttalanden om avslöjandet och hänvisat till sin kollega: handelsminister Anna Hallberg.

“Uppmuntrat handel med Ryssland”

Men nu kommenterar Linde saken och menar att regeringen gjorde helt rätt. Synen på att handla med Ryssland var annorlunda då, jämfört med 2022 menar hon.

– Ända fram till i år har vi uppmuntrat handel med Ryssland. Sverige, liksom många andra europeiska länder, såg att de här sanktionerna mot oligarken fick oförutsedda ekonomiska konsekvenser för våra länder som man inte avsett. Självklart måste vi påtala det för de amerikanska myndigheterna, säger Ann Linde till SVT.

På EU:s sanktionslista

Oleg Deripaska är grundare av företaget Rusal, som i sin tur äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall.

Sedan tre dagar tillbaka har oligarken nu även hamnat på EU:s sanktionslista, rapporterar Sveriges Radio.

Förser Ryssland med vapen

Enligt EU-rådet äger oligarken bolag som förser den ryska militären med vapen och annan utrustning som diktaturen använder i sitt anfallskrig mot Ukraina.

Deripaska är sedan tidigare även anklagad för både utpressning och mutbrott och misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Följer EU-sanktioner

Ann Linde är dock noga med att poängtera att man följer alla sanktionsbeslut som fattas inom EU, vilket i så fall skulle inkludera de som riktas mot just Oleg Deripaska.

Handelsminister Anna Hallberg har också betonat att affärer med Ryssland sågs väldigt annorlunda 2019 jämfört med efter invasionen av Ukraina.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen