JUST NU: Regeringen kommenterar Rysslandskampanjen – försvarar agerandet

2022 04 13

Utrikesminister Ann Linde (S) försvarar regeringens agerande när man försökte mildra USA:s sanktioner mot ryska oligarken Oleg Deripaska.

– Det fanns inga sanktionsbeslut som vi var tvungna att följa. Vi följer alltid sanktionsbeslut. Jag är mycket stolt över att vi räddade alla dessa jobb i Sundsvall, säger Ann Linde till SVT Nyheter.

Ville rädda jobb

Bakgrunden är det avslöjande som publicerades tidigare idag om att Sverige under 2018 och 2019 genomförde en omfattande påverkanskampanj.

Syftet var att dämpa de sanktioner som USA då riktade mot oligarken Oleg Deripaskas och hans aluminiumbolag – som bland annat har ett säte i Sundsvall där många jobb riskerade att påverkas.

Duckat kommentarer

Utrikesminister Ann Linde uppges att tillsammans med dåvarande närings- och innovationsminister Mikael Damberg, numera finansminister, ha skrivit ett brev till USA:s utrikesminister Mike Pompeo samt ha gjort resor till Washington för att påverka amerikanerna. 

Hittills har Linde hittills duckat uttalanden om avslöjandet och hänvisat till sin kollega: handelsminister Anna Hallberg.

“Uppmuntrat handel med Ryssland”

Men nu kommenterar Linde saken och menar att regeringen gjorde helt rätt. Synen på att handla med Ryssland var annorlunda då, jämfört med 2022 menar hon.

– Ända fram till i år har vi uppmuntrat handel med Ryssland. Sverige, liksom många andra europeiska länder, såg att de här sanktionerna mot oligarken fick oförutsedda ekonomiska konsekvenser för våra länder som man inte avsett. Självklart måste vi påtala det för de amerikanska myndigheterna, säger Ann Linde till SVT.

På EU:s sanktionslista

Oleg Deripaska är grundare av företaget Rusal, som i sin tur äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall.

Sedan tre dagar tillbaka har oligarken nu även hamnat på EU:s sanktionslista, rapporterar Sveriges Radio.

Förser Ryssland med vapen

Enligt EU-rådet äger oligarken bolag som förser den ryska militären med vapen och annan utrustning som diktaturen använder i sitt anfallskrig mot Ukraina.

Deripaska är sedan tidigare även anklagad för både utpressning och mutbrott och misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Följer EU-sanktioner

Ann Linde är dock noga med att poängtera att man följer alla sanktionsbeslut som fattas inom EU, vilket i så fall skulle inkludera de som riktas mot just Oleg Deripaska.

Handelsminister Anna Hallberg har också betonat att affärer med Ryssland sågs väldigt annorlunda 2019 jämfört med efter invasionen av Ukraina.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen