JUST NU: Regeringen kommenterar de våldsamma upploppen

2022 04 18

Justitieminister Morgan Johansson (S) betonar sitt förtroende för polisen och lovar mer resurser.

Påskhelgen innebar en enorm utmaning för den svenska polisen efter att upplopp startats i bland annat Norrköping, Linköping och Örebro. Rapporter har inkommit om flera skadade poliser, kapade polisbilar och stadsbussar som satts i brand.

Senast igår kväll och natten till måndag startade ännu ett upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö. Polis utsattes för stenkastning och en skola sattes i brand, uppger Sydsvenskan.

Tre punkter

Nu kommenterar den svenska regeringen de våldsamma händelserna via justitieminister Morgan Johansson.

Tre punkter betonades: polisen har fullt förtroende, myndigheten ska stärkas och polisens våld mot aggressiva demonstranter är fullt befogat.

“Hårt mot hårt”

Morgan Johansson poängterar att Sverige är en demokrati med yttrandefrihet. Accepteras det inte bör man vara beredd på att polisen måste göra vad som krävs för att upprätthålla ordningen, menar han.

– När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, säger Morgan Johansson till SVT.

Vill förstärka

Vad som nu står på regeringens agenda är att utreda polisinsatserna under helgen. Klart är att Morgan Johansson vill förstärka den svenska ordningsmakten med ännu mer medel.

– Nu är tiden att ge polisen resurser. Tids nog får vi utvärdera insatserna, säger justitieministern.

26 anhållna

På annandag påsk fortsätter polisens arbete med efterspelet av upploppen och demonstrationerna i Sverige. Enligt myndigheten har 26 personer anhållits efter våldsamheterna i Norrköping och Linköping. 

Åtta av dem är kopplade till upploppet i Norrköping medan resterande 18 misstänks för brott i den senare staden. Rubriceringen är våldsamt upplopp.

Statsministern fördömer

I fredags uttalade sig även statsminister Magdalena Andersson om de kravaller som då enbart hade drabbat Örebro, Norrköping och Linköping.

 – Jag fördömer i kraftigaste ordalag det våld som nu riktas mot polis och allmänhet i Örebro, sade statsministern då.

Brände Koranen

De våldsamma upploppen inleddes efter att en dansk-svensk man vid namn Rasmus Paludan genomfört en manifestationsturné i Sverige. Han är ledare för det högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark. Under helgen har Paludan bränt islams heliga bok Koranen. 

– Roten är att peka ut muslimer som samhällets stora problem och bedriva en politik för att få muslimer att lämna Danmark på olika sätt, säger Daniel Pohl, granskare av högerextrema miljöer och vd på Stiftelsen Expo, enligt Sveriges Radio.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen