JUST NU: Regeringen kommenterar de våldsamma upploppen

2022 04 18

Justitieminister Morgan Johansson (S) betonar sitt förtroende för polisen och lovar mer resurser.

Påskhelgen innebar en enorm utmaning för den svenska polisen efter att upplopp startats i bland annat Norrköping, Linköping och Örebro. Rapporter har inkommit om flera skadade poliser, kapade polisbilar och stadsbussar som satts i brand.

Senast igår kväll och natten till måndag startade ännu ett upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö. Polis utsattes för stenkastning och en skola sattes i brand, uppger Sydsvenskan.

Tre punkter

Nu kommenterar den svenska regeringen de våldsamma händelserna via justitieminister Morgan Johansson.

Tre punkter betonades: polisen har fullt förtroende, myndigheten ska stärkas och polisens våld mot aggressiva demonstranter är fullt befogat.

“Hårt mot hårt”

Morgan Johansson poängterar att Sverige är en demokrati med yttrandefrihet. Accepteras det inte bör man vara beredd på att polisen måste göra vad som krävs för att upprätthålla ordningen, menar han.

– När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, säger Morgan Johansson till SVT.

Vill förstärka

Vad som nu står på regeringens agenda är att utreda polisinsatserna under helgen. Klart är att Morgan Johansson vill förstärka den svenska ordningsmakten med ännu mer medel.

– Nu är tiden att ge polisen resurser. Tids nog får vi utvärdera insatserna, säger justitieministern.

26 anhållna

På annandag påsk fortsätter polisens arbete med efterspelet av upploppen och demonstrationerna i Sverige. Enligt myndigheten har 26 personer anhållits efter våldsamheterna i Norrköping och Linköping. 

Åtta av dem är kopplade till upploppet i Norrköping medan resterande 18 misstänks för brott i den senare staden. Rubriceringen är våldsamt upplopp.

Statsministern fördömer

I fredags uttalade sig även statsminister Magdalena Andersson om de kravaller som då enbart hade drabbat Örebro, Norrköping och Linköping.

 – Jag fördömer i kraftigaste ordalag det våld som nu riktas mot polis och allmänhet i Örebro, sade statsministern då.

Brände Koranen

De våldsamma upploppen inleddes efter att en dansk-svensk man vid namn Rasmus Paludan genomfört en manifestationsturné i Sverige. Han är ledare för det högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark. Under helgen har Paludan bränt islams heliga bok Koranen. 

– Roten är att peka ut muslimer som samhällets stora problem och bedriva en politik för att få muslimer att lämna Danmark på olika sätt, säger Daniel Pohl, granskare av högerextrema miljöer och vd på Stiftelsen Expo, enligt Sveriges Radio.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen