JUST NU: Regeringen ger tydligt vindkraftsbesked

2023 03 30

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för regeringens samarbetspartner Sverigedemokraterna, vill inte se någon vindkraft i Sverige.

Det framhöll han i en intervju med SvD på torsdagsmorgonen.

Sjöstedt vill betonar att han “kommer ta strid” mot utbyggnad av vindkraft och att han till och med önskar att befintliga vindkraftverk helst plockas bort.

– Det saboterar för djur och människor. Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen. Det är dyrt, ineffektivt, oplanerbart och det är väderberoende, sa SD-politikern.

Nu svarar regeringen genom finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Beskedet är tydligt.

Sverige behöver ny vindkraft.

– Jag delar inte hans bild, så att säga. Vi kommer att behöva betydligt mer vindkraft, väldigt mycket kärnkraft och annat för att klara elproduktionen i framtiden, säger Elisabeth Svantesson till SvD.

Vill bygga ut

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har tidigare öppnat för att snabba på tillståndsprocessen för att bygga nya vindkraftsparker.

– Det som är realistiskt som ny kraftproduktion är primärt vindkraft, ja, både land- och havsbaserad, om man tittar fem, tio år framåt. Det går kanske att göra en del förbättringar när det gäller vattenkraften. Vi har också goda signaler om effekthöjningar till exempel på Forsmark

– Men om vi pratar ny kraftproduktion så handlar det om att installera solceller på taken eller vindkraft, sa ministern i en intervju med DN i februari.

På frågan om det även behövs ny vindkraft i södra Sverige, svarade Ebba Busch:

– Jag skulle säga att vi behöver mer överallt. Sedan kommer man att göra olika bedömningar i olika kommuner.

Statsministern svarar

Statsminister Ulf Kristersson (M) har även gett sin syn på saken under en pressträff på torsdagen.

–  Regeringens linje är solklar. Vi kommer att samla ett mycket brett stöd för att bygga ny kärnkraft och vi kommer att samla ett brett stöd för att bygga mer vindkraft där den passar och fungerar, säger han.

Foto: T Reuabourg

Text: Redaktionen