Regeringen ger nytt besked om återvandring

2023 03 01

Regeringen vill att fler personer ska välja att återvandra från Sverige av egen vilja.

Personerna ska lockas av större bidrag och anpassade lösningar i hemlandet.

– Återvandring har varit ett styvmoderligt behandlat område i svensk politik och Migrationsverket har inte fokuserat på det. Där vill vi se ett skifte, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till DN.

Regeringen tar sikte på de stora grupperna som kommit till Sverige de senaste decennierna och som enligt Maria Malmer Stenergard inte lyckats bli integrerade i det svenska samhället.

Nytt uppdrag

Migrationsverket har fått i uppdrag att se över hur man kan öka återvandringen.

Ett av myndighetens mål för 2023 är att fler personer ska lämna Sverige. 

– Personer som är bosatta i Sverige och som vill flytta tillbaka till sina hemländer ska ges information om vilka möjligheter till återvandring som finns och vilken hjälp och stöd man kan få, framhåller regeringen i ett pressmeddelande.

En utredning för hur frivillig återvandring kan stimuleras genom exempelvis ekonomiska incitament och andra stödinsatser kommer att tillsättas inom kort.

Ökad budget

Regeringen har höjt Migrationsverkets budget från 100 000 kronor till en miljon för att fler som vill återvandra ska kunna ta del av det ekonomiska stödet.

Tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill regeringen även erbjuda personer som återvandrar anpassade lösningar i landet de återvänder till.

– Det kan handla om utbildning eller att betala för att barnen ska kunna gå i skola. Det beror väldigt mycket på förutsättningarna i de olika länderna, säger Ludvig Aspling, SD:s migrationstalesperson, till DN.

En hjärtefråga

Ludvig Aspling beskriver återvandring som en hjärtefråga för Sverigedemokraterna. Samtidigt är han noga med att understryka att ingen som har tillstånd att bo i Sverige ska behöva lämna landet.

Kritiker har pekat på att stora satsningar på återvandring riskerar bli en dyr affär för samhället.

– Stöden måste bygga på en ekonomisk logik, säger Ludvig Aspling.

Enligt honom kommer en ökad återvandring att bli en besparing för Sverige.

Få har lämnat

De senaste tio åren har endast 46 personer beviljats ekonomiskt stöd för att lämna Sverige, enligt statistik från Migrationsverket.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen