Regeringen ger FHM mandat att utöka vaccinpassen till fler platser

2022 01 06

Regeringen Andersson ger tummen upp till Folkhälsomyndigheten att utöka Sveriges användning till flera nya platser i samhället.

– Vi ser det som en positiv möjlighet om det kan göra att vi undviker andra restriktioner eller begränsningar, säger socialminister Lena Hallengren (S) till DN.

Vaccinpass bättre än att stänga ned

Beskedet indikerar att S-regeringen föredrar att hålla Sverige öppet och undvika nya nedstängningar och nya restriktioner och istället väljer att öka pressen på de ovaccinerade genom att istället öppna upp för ett utökat användande av vaccinpass.

Folkhälsomyndigheten avgör

Regeringen fattar dock inget beslut om exakt vad som kommer att ske med vaccinpassens eventuella utökning utan det som nu har beslutats av regeringen är att man ger Folkhälsomyndigheten mandat att fatta beslut om utökning av vaccinpassen.

Beslut inom kort

Med anledning av den rusande smittspridningen väntas Folkhälsomyndigheten fatta beslut inom kort och det är tydligt vad regeringen hoppas på.

Positiva till vaccinbevis

– Vi är angelägna om att Folkhälsomyndigheten har alla de verktyg som behövs. Regeringen är positiv till att vaccinbevis kan vara en smittskyddsåtgärd om man slipper andra restriktioner. Men bedömningen om det räcker eller om ytterligare åtgärder krävs är en fråga för myndigheten, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Många möjligheter

Folkhälsomyndigheten håller presskonferens senare idag och genom regeringens nya beslut har de – om de vill – möjlighet att införa krav om vaccinationsbevis på bland annat följande platser:

◾Privata sammankomster

◾Viss långväga kollektivtrafik

◾Kulturevent

◾Fritidsverksamhet

◾Restauranger

◾Andra serveringsställen

◾Handelsplatser

Vill värna näringslivet

Regeringen hoppas att ett utökande av vaccinationsbevisen användningsområden kan leda till att man slipper stänga ned Sverige och slipper införa andra kraftiga restriktioner och begränsningar som försvårar för näringslivet, butiker, föreningar och organisationer.

Ovaccinerade smittar mer

– De som är ovaccinerade sprider smittan mer. Och om den som är ovaccinerad utsätts för smitta och blir sjuk så belastar det trycket på vården. Det är den kedjan vi vill undvika. Vaccinbevis är en smittskyddsåtgärd, säger socialministern till DN.

Göra sitt yttersta

– Vi ser en kraftigt ökad smittspridning i samhället så det finns anledning att ta råd och restriktioner på väldigt stort allvar, och att göra sitt yttersta för att minska smittspridningen. Det gäller både att följa restriktioner och att vaccinera sig.

Vaccination väldigt bra

– Det är väldigt bra med vaccination. Om man tittar på hur många som vårdas på sjukhus och på iva – skillnaden är väldigt stor mellan de som är vaccinerade och de som är ovaccinerade. Det har varit mer än tio gånger högre risk att drabbas av svår sjukdom om man är ovaccinerad jämfört med om man är vaccinerad, framhåller Lena Hallengren (S) till tidningen.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet