VAL 2022: Regeringen ger besked – så många elbolag vill säga upp bundna elavtal

2022 09 07

Sveriges Radio har uppgett att flera elbolag vill säga upp bundna avtal med sina kunder.

Av den anledningen satte sig finansmarknadsminister Max Elger (S) i möte med Energiföretagen samt flera myndigheter.

På en pressträff nu på onsdagseftermiddagen bekräftar regeringen hur många elbolag det rör sig om – det ska handla om ett bolag som planerar en sådan åtgärd.

"Inte brukligt"

– Mina myndigheter har klargjort att det i det i allmänna fallet inte är brukligt att hänvisa till force majeure om förmåga att leverera föreligger. Utgångspunkten är alltid att avtal ska hållas, säger Max Elger på en presskonferens.

Ingen ytterligare information

Mötena ska inte ha gett någon annan information än de som Sveriges Radio släppte tidigare idag.

– Energiföretagen har i nuläget inte någon kännedom om att någon av deras medlemmar är i begrepp att agera på det sätt som medierna har rapporterat, säger Elger.

Krävt lista på företag

Ministern hade krävt en lista på de företag som uppgavs vilja säga upp fasta avtal.

– I nuläget känner vi inte till att något bolag finns på listan. Jag har noterat att ett antal bolag gått ut och deklarerat att de inte har för avsikt att säga upp fastprisavtal.

Befarar ekonomisk smäll

Enligt Sveriges Radio Ekots källor var det just med hänvisning till klausulen "force majeure" som flera elbolag planerar att säga upp fasta avtal med sina kunder som är bundna över flera år.

– Anledningen är att elbolagen befarar att elpriserna kan vara höga under en lång tid, och deras ekonomi skulle kunna påverkas dramatiskt, rapporterar SR.

Förmånliga avtal över flera år

Enligt elbolagen kan den nuvarande situationen med strypta gasleveranser och skenande elpriser kunna anses vara force majeure, en oförutsedd händelse, som ger upphov till att kunna bryta rådande elavtal med kunder.

I dag har många kunder långa elavtal som i dagsläget kan betraktas som väldigt förmånliga med ett lågt pris per kilowattimme.

Avtalen sträcker sig i regel över 3-5 år, erfar SR. 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen