Regeringen går fram med obligatorisk lag – “slutdaltat”
2025 05 14
Regeringen går fram med ett skärpt regelverk om utvisningar i Sverige.
Alla brott med strängare påföljd än böter ska ha möjlighet att leda till utvisning.
Det föreslår regeringen efter att chefsåklagare Ola Sjöstrand, regeringens särskilda utredare, lämnar över sin utredning.
Ytterligare ett förslag är att det ska vara obligatoriskt för åklagare att yrka på utvisning om det handlar om ett brott som kan ligga till grund för just en sådan åtgärd.
– Nu är det slutdaltat med personer som kommer till Sverige och begår brott, säger Johan Forssell (M), migrationsminister, på en presskonferens.
"Inte för högt krav"
Om förslaget blir verklighet skulle antalet utvisningar kunna sexfaldigas. Det innebär att 3 000 personer kan utvisas varje år, jämfört med den nuvarande siffran som ligger på cirka 500 personer per år.
Ola Sjöstrand menar att det är hög tid för en skärpning av reglerna.
– Det är inte ett för högt ställt krav på en utlänning att vill man vara här och känna trygghet här att man ska hålla sig undan från att begå brott, säger Sjöstrand på samma pressträff.
Då kan det börja gälla
Förslaget är att de nya reglerna ska börja gälla 1 januari 2027.
Enligt Johan Forssell skulle regelverket för brottsutvisningar, om det går igenom, bli det tuffaste “i hela Norden”.
Utredningen har pågått i ett års tid.
– Alldeles för få utlänningar som begår brott utvisas ur Sverige. Brottslighet i den gängkriminella miljön är ett växande och mycket stort problem, sade dåvarande migrationsminister Maria Malmer Stenergard när utredningen tillsattes i maj 2024.
– Det är angeläget att skapa bättre möjligheter än i dag för utvisning vid sådan brottslighet, men även när utlänningar begår brott i andra sammanhang. Utredningen som nu tillsätts är ett led i det paradigmskifte som regeringen genomför på migrationsområdet.
I utredningen uppdrag ingick bland annat att undersöka hur:
- regelverket kan skärpas så att brott blir utvisningsgrundande i högre utsträckning än i dag,
- bestämmelserna bör vara utformade för att det inte ska tas mer hänsyn till en utlännings anknytning till Sverige än vad som krävs enligt internationella åtaganden, och
- bestämmelserna om återreseförbudens längd kan skärpas så att förbuden blir längre, samt att återreseförbud utan tidsbegränsning – i så stor utsträckning det är möjligt – kan meddelas i fler fall än i dag.
Källa: Regeringskansliet
Foto: Linnea Engberg/Regeringskansliet
Text: Redaktionen