Regeringen går fram med kritiserat förslag

2023 04 05

Regeringen och SD föreslår att det ska bli möjligt för polisen att avlyssna icke brottsmisstänkta.

Det uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff tillsammans med jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), Katja Nyberg, SD:s talesperson i polisfrågor, och Torsten Elofsson, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson.

– Vi ska presentera den lagrådsremiss som regeringen beslutat om i dag, att tillföra de brottsbekämpande myndigheterna viktiga verktyg. Det vill säga möjligheten att utöka användningen av hemliga tvångsmedel, säger Gunnar Strömmer enligt TV4 Nyheterna.

Skyndar på lagändring

Regeringen och SD kommer att lägga fram ett förslag om preventiva tvångsmedel. Förslaget skickas nu till lagrådet för granskning.

Justitieminister Strömmer betonar att avsikten är att ”skynda på” processen, så att polisen ska kunna använda sig av de nya direktiven redan under hösten.

– Vi vill att hemliga tvångsmedel ska få användas utan en konkret brottsmisstanke, innan förundersökning är inledd, och i flera typer av fall, förklarar Strömmer på pressträffen.

Nödvändig åtgärd enligt SD

SD:s Katja Nyberg anser att det nya förslaget är en nödvändig åtgärd för att komma till bukt med den grova brottsligheten.

– Polismyndigheten behöver kunna avlyssna de ledande aktörerna utan att det krävs en specifik brottsmisstanke, säger hon på pressträffen enligt Aftonbladet.

Dömer ut förslaget

Kriminologen Leif GW Persson har tidigare kritiserat förslaget om hemlig tvångsavlyssning.

– Konkret handlar det om att man ska kunna ägna sig åt elektronisk avlyssning utan brottsmisstanke – en ganska långtgående framflyttning av nuvarande position. Baksidan av detta är att det innebär stora risker och inskränkningar i rättssäkerheten, sa han i TV4:s Nyhetsmorgon

Stora risker

Kriminologen konstaterar att en fördel med förslaget är att polisen får ett bättre utredningsläge och ”eventuellt kan komma in tidigare i ett ärende och jobba förebyggande innan det händer något".

Men GW pekar framför allt på riskerna. 

– Haken är att när man börjar lyssnar på en person, då har han en mängd kontakter med personer som kan hamna i samma sits. Jag brukar säga så här: En bra formel är att om man är ute efter en specifik person då hamnar tio andra i samma smet och hos många av dem saknas lagligt stöd för att avlyssna. Det är haken och där uppstår rättsosäkerheten.

Vidare hävdar kriminologen att utökad avlyssning endast kommer att ge ”en marginell vinst”.

Foto: Regeringskansliet 
 
Text: Redaktionen