Regeringen blixtkallar till krismöte med fyra länder

2023 10 19

Fyra EU-länder kallas till omedelbart möte med den svenska regeringen.

Beskedet kommer på onsdagskvällen efter att ett uppmärksammat avslöjande ägde rum tidigare idag.

Omfattande fusk

Det pågår ett omfattande fusk på flera läkarutbildningar i Östeuropa, rapporterade Aftonbladet i morse.

Enligt tidningen har mer än var tredje läkare i Sverige som förlorat sin läkarlegitimation på grund av grov oskicklighet fått sin utbildning i just Östeuropa.

Bland annat är praktikperioden mycket bristfällig på flera lärosäten och universitet i regionen – men ändå kan läkarna enkelt ansöka om läkarlegitimation i Sverige om de kommer från ett EU-land.

"Väldigt allvarligt"

Nu agerar Sveriges regering på granskningen.

Utbildningsminister Mats Persson (L) betonar att det är olustigt att det utbildas läkare i Europa som egentligen inte når kraven i Sverige.

Han kommer personligen nu att tillkalla motsvarande ministrar i Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien.

– Jag kräver att de går till botten med de här uppgifterna. Jag ser vådligt allvarligt på att lärosätena ni har kontaktat vägrar svara på frågorna ni ställer, säger Mats Persson till just Aftonbladet.

Hotar dra in CSN: "Inte rimligt"

Ungefär tio procent av Sveriges legitimerade läkare har fått sin utbildning i ett östeuropeiskt land. De tre senaste åren har totalt 27 läkare tagits ifrån sin legitimation med anledning av "grov oskicklighet".

Av dessa är alltså tio stycken utbildade i Östeuropa.

Enligt utbildningsministern skakas nu förtroendet för hela systemet.

Mats Persson hotar att dra in CSN, det vill säga studiemedlet, till de utbildningar som har visat sig inte hålla måttet.

Han får medhåll från myndigheten Centrala studienämnden.

– Det är inte rimligt på något sätt att CSN ska betalas ut till undermåliga utbildningar, det är helt orimligt, säger ansvarig utredare på CSN, Joacim Strömblad, till samma tidning.

Utnyttjas av kriminella

Redan innan morgonens avslöjande uttryckte Mats Persson en vilja om att skärpa reglerna för studiemedel.

Han talade då i bakgrund av att kriminella har lurat CSN genom att på falska grunder ha blivit antagna till pilotutbildningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bland annat ska en 25-årig man som har en nära relation till Rawa Majid, även känd som "kurdiska räven", ha lurat CSN på 50 000 kronor.

"Efterfrågat i flera år"

Enligt Mats Persson kommer hårdare krav för att beviljas studiemedel att införas.

Regeringen ska exempelvis undersöka om det går att göra med detaljerade personkontroller på de som söker CSN.

– Det här är något som CSN har efterfrågat i flera år och nu gör vi någonting åt det, sade Mats Persson till SvD i morse.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen