Rätt av Lena Hallengren (S) – Men trist för Dambergs (S) anhängare

2021 09 23

Partiledarkandidater kan falla omkull i slutspurten och då är det en klar fördel om det finns andra toppkandidater att välja bland.

Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi – ja toppkandidat efter toppkandidat har redan meddelat att de inte ställer upp som partiledarkandidat och för deras supporterskaror i partiet är deras nej naturligtvis en trist nyhet. Det handlar inte bara om partiledarfrågan idag, utan det är även ett signalvärde för framtiden.

Duckar Barometern

Den populära socialministern Lena Hallengren från Kalmar ger dock ett lite annorlunda svar när Kalmartidningen Barometern idag pressade henne på ett besked om huruvida hon kan tänka sig att bli ny partiledare.

”Lena Hallengren duckar frågan om partiledarkandidatur”, lyder Barometerns rubrik som publicerades för en liten stund sedan.

Ökar som en raket

Socialministern vars popularitet ökat som en raket i ministrarnas förtroendemätningar vill vare sig svara ja eller nej på frågan om om kan tänka sig att bli ny partiordförande för S, rapporterar Barometern.

– Den frågan är i dag hypotetisk och teoretisk. Magdalena Andersson är en fantastisk kandidat, säger Lena Hallengren till Barometern.

ANALYS

Lena Hallengren (S) framstår nu som det enda heta alternativet vid sidan om Magdalena Andersson (S) eftersom de andra toppkandidater på eget initiativ tagit sig själva ur kampen trots att nomineringsprocessen inte ens kommit halvvägs.

Skandaler och affärer

I processen att välja ny partiledare är det åtminstone i internationella sammanhang inte ovanligt att kandidater som tidvis ser starka ut plötsligt hamnar i olika typer av skandaler eller affärer och därmed tvingas kasta in handduken.

I ett sådant läge är det negativt för partiet om alla andra kandidater hoppat av. Lena Hallengren ger det perfekta svaret – hon hyllar Magdalena Andersson men sänker för den skulle inte sina egna möjligheter.

Hennes agerande gynnar enligt min bedömning partiet. För att helhjärtat ställa sig bakom en annan kandidat behöver man inte samtidigt säga nej till sin egen tillgänglighet för partiet.

Hallengren hetaste alternativet

Det är inte sannolikt att Magdalena Andersson faller på målsnöret – men om hon gör det så är Lena Hallengren den hetaste kandidaten att ta över Socialdemokraterna.

I ett sådan läge är det även möjligt att någon av de kandidater som redan meddelat ett nej kan komma att ändra sig och plötsligt vara tillgängliga igen. Men då är deras momentum försvagat.

Foto: Lena Hallengren, FB

[yop_poll id="607"]