Raseri mot SD: ”Är för jävligt”

2024 01 22

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof är beredd att förbjuda halvmånar, minareter och andra symboler för islam.

Det framhöll SD-toppen på måndagsmorgonen.

Han öppnade för att symbolerna kan förbjudas i offentligheten på samma sätt som det nazistiska hakkorset.

– För många människor, även för mig, så representerar det någonting väldigt farligt. Någonting väldigt dåligt. En liknande inskränkning är definitivt en möjlig väg framåt, sa Jomshof till Aftonbladet.

”För jävligt”

Nu svarar oppositionen på Richard Jomshofs utspel.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato rasar mot förslaget.

Han anser att Sverigedemokraterna har ”passerat gränsen”.

– Synsättet är rent ut sagt för jävligt, om jag får uttryck mig så burdust. Börjar vi politiskt förbjuda vissa typer av religioner, vissa symboler, som inte passar med egna värderingar eller syn på religion så är det en väldigt, väldigt, väldigt farlig väg vi vandrar, säger Cato till Aftonbladet.

Kräver markering

Nu kräver Centerpartiet att regeringen markerar mot Sverigedemokraterna och slår fast att ”gränsen är nådd”.

– Här måste gränsen gå, annars är alla liberala, frihetliga och borgerliga värderingar kastade överbord, säger Jonny Cato till tidningen.

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartier, reagerar även kraftfullt på Jomshofs utspel.

– Detta är alltså ordföranden i Sveriges justitieutskott som talar om att förbjuda symboler för en av världsreligionerna, oförenligt med Sveriges grundlag och EUs demokratikrav, skriver han på sociala medie-plattformen X.

Jimmie Åkesson: Ta bort muslimska attribut

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att muslimska symboler – som till exempel minareter, kupoler och halvmånar – bör tas bort från den svenska stadsbilden.

SD-ledaren har även öppnat för att riva moskéer.

– På sikt behöver vi börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sa Åkesson när han höll tal på Sverigedemokraternas landsdagar.

Ulf Kristersson: ”Felaktig bild om vad Sverige står för”

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarade på Jimmie Åkessons uttalande.

– I Sverige river vi inte gudtjänstebyggnader, sa han till SVT.

Vidare framhöll Kristersson att Åkessons uttalande är dåligt, eftersom Sverige riskerar att uppmärksammas internationellt för ”sådant som Sverige inte står för”.

– Det ger en felaktig bild om vad Sverige står för internationellt, och tvingade utrikesdepartementet att korrigera bilden av vad Sverige är.

– Jag tycker att man ska sansa sig, och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu.

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen