JUST NU: Rasar mot USA

2022 11 14

Sex personer uppges ha omkommit och ett dussintals uppges ha skadats efter det misstänkta terrordådet i Turkiets största stad Istanbul.

Kort efter tragedin strömmade kondoleanser in till Turkiet från flera av världens länder. 

Bland annat skickade USA:s president Joe Biden och Vita huset sina kondoleanser och beklagade det misstänkta terrordådet. I meddelandet framhöll Vita huset att USA ”starkt fördömer våldshandlingen i Istanbul”.

– Vi står sida vid sida med vår Nato-allierade för att motverka terrorism, tillade Biden-administrationen.  

En gest som inte uppskattas av Turkiet.

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu jämför Vita husets gest med ”en mördare som är först med att dyka upp på brottsplatsen”, rapporterar AP.

Tidigare under dagen reagerade inrikesministern kraftigt mot kondoleanser från den amerikanska ambassaden i Turkiet.

– Vi accepterar inte den amerikanska ambassadens budskap om kondoleanser. Vi förkastar det, sa han i ett tv-uttalande.

Frostig relation

Turkiets kraftiga reaktion har en bakgrund i USA:s stöd till väpnade kurdiska grupper i Syrien.

Vita huset har stöttat grupperna i kampen mot terrororganisationen IS.

Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan anklagar ofta Washington för att ha levererat vapen till grupperna som Ankara betraktar som "terrorister".

Pekat ut PKK

Efter explosionen i Istanbul har stadens polis gripit 46 personer. Turkiet anklagar de kurdiska grupperna PKK och PYD för att ligga bakom attacken.

Grupperna förnekar all inblandning.

– Vårt folk och den demokratiska allmänheten vet att vi inte har något att göra med den här händelsen, att vi inte skulle rikta in oss på civila och att vi tar avstånd från attacker mot civila, skriver PKK i ett uttalande enligt AFP.

– Vi fördömer alla attacker som angriper civila och ser det som terrorism, vi tar avstånd från alla våldsdåd mot civila och vi har ingenting med det här terrordådet att göra, säger Salih Muslim, partiledare för PYD, till SR Ekot.

Foto: Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen