“Raggmunk kommer att försvinna”

2024 08 10

Flera klassiska maträtter tros vara på väg bort.

Det är mathistorikern Richard Tellström som slår larm.

Skillnaderna i vad de nya generationerna tycker om att äta i jämförelse med tidigare generationer är stora.

Det leder till att vissa klassiska maträtter är på väg bort, rapporterar Sveriges Radio.

Aldrig varit så olika

Tellström understryker att matvanorna när det kommer till äldre och yngre aldrig har varit så olika som de är nu.

Upp till 25 års ålder så formas matvanorna.

– Det som grundläggs där, det bär vi sedan med oss genom livet, förklarar Richard Tellström för SR.

Lär inte finnas längre

På grund av de stora skillnaderna så finns det vissa klassiska maträtter som inte lär finnas längre framöver mot bakgrund av de nya generationernas preferenser.

Exempelvis rör det sig om raggmunk.

– Det som vi kallar för husmanskosträtter, det är pannbiff, raggmunk, ärtsoppa, den typen av maträtter är förmodligen borta. 

Stort intresse

Maten i Sverige har över tid blivit allt mer globaliserad och får inspiration från Sydamerika, Asien och Mellanöstern.

I en ny undersökning från matleverantören Hellofresh så tycks det finnas ett stort intresse för Mexikansk mat.

– Inte helt otippat är tacofredag en höjdpunkt på många platser - mexikansk mat högst i kurs i 6 av 21 län, framhåller bolaget.

– På en hedrande andraplats hamnar svensk och grekisk mat - de var populärast i tre län vardera. I Stockholms län blev det oavgjort mellan svenskt, koreanskt, mexikanskt och japanskt.

Mycket skräpmat

Generellt i Europa är trenden tydlig, yngre personer äter betydligt mer skräpmat än äldre.

– Det kommer nog inte som någon överraskning, men generellt sett äter vi mer skräpmat ju yngre vi är. 

– I fem av de nio länder som ingick i vår studie visade sig personer mellan 16-24 år äta mest onyttigheter varje månad, medan de i åldern 55 år och uppåt bara äter skräpmat en gång i månaden.

– Allra värst är brittiska ungdomar mellan 16 och 24 år - de går loss på skräpmat hela 11 gånger per månad!

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen


Går i konkurs efter 106 år – efter dödsolyckan

2025 05 25

Ett Göteborgsbolag går i konkurs.

Det var under sommaren 2023 som en tragisk olycka inträffade vid nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En 35-årig kvinna förlorade livet och flera skadades när berg-och dalbanan Jetline spårade ur.

En rättsprocess inleddes då mot bland annat Göteborgs Mekaniska Werkstad – som nu går i konkurs.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Går i konkurs

Göteborgs Mekaniska Werkstad – med anor från 1919 – krävs på miljoner för inblandning i dödsolyckan.

Åklagare lämnade förra året in en talan om grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan mot Göteborgsbolaget.

Detta eftersom Göteborgs Mekaniska Werkstad på uppdrag av Mekosmos levererade en bärarm till nöjesparken.

Bärarmen knäcktes enligt TV4 vid dödsolyckan.

Inte på grund av rättsprocessen

Det ska dock enligt konkursförvaltaren inte vara på grund av rättsprocessen som bolaget går i konkurs – utan på grund av prissättningen.

Göteborgs tingsrätt har fattat beslut om konkurs och bolaget hade vid konkurstillfället 15 anställda.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 17 227 000 kronor, och bokförda tillgångar på 9 402 000 kronor, uppger Konkurslistan

“Hade inte hänt”

Senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sagt att dödsolyckan inte hade hänt om alla regler hade följts.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa, har han sagt till SVT.

– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt.

Anlitades av Mekosmos

Tre företag misstänktes för brott efter dödsolyckan, däribland just Göteborgs Mekaniska Werkstad.

Underentreprenören Mekosmos ska utan Gröna Lunds vetskap ha anlitat Göteborgs Mekaniska Werkstad för produktion av bärarmarna.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat framhöll förra året att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

Det rapporterar SVT.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Willys vädjar till kunder

2025 05 26

Willys-kunder ställer till med problem i en butik i Upplands-Bro.

Willys har nu stött på ett liknande problem som Ica-butiker tidigare upplevt.

Kunder som besöker butiker kastar ner saker i pantmaskinen som inte ska vara där.

Det orsakar risker – och Willys går därmed nu ut med en vädjan till kunder som använder kedjans pantmaskiner.

Det rapporterar Mitt i.

Flera saker

Det rör sig om de större pantmaskinerna där kunder kan hälla i panten.

Vid en butik i Upplands-Bro har personalen upptäckt alla möjliga saker i pantmaskinen.

Det handlar bland annat om verktyg, snus, knivar, barnkläder och mycket annat.

– Hittills har maskinen klarat alla udda föremål, men det finns såklart en risk att ett tungt verktyg eller en kniv kan skada maskinen så att den behöver lagas, förklarar Ia Fungdal, butikschef för Willys Bro Handel.

Vädjar till kunder

Butikschefen menar att det är positivt att pantmaskinen används av kunderna, men att de gärna kan säkerställa att det inte slängs in saker som inte hör hemma där.

– Vi tycker att det är superkul att så många uppskattar och använder vår pantmaskin! Försök om möjligt att bara kasta i pantburkar så håller maskinen längre.

Även Ica

Det är inte bara Willys som har stött på den här typen av problem.

Även Ica-butiker har upplevt att diverse oönskade föremål har landat i pantmaskinen.

Vid en butik i Borås har personalen bland annat hittat trosor, knivar, en tandavgjutning och sexleksaker.

– Det är ett irritationsmoment i vardagen och ingen rolig arbetsmiljö för de som jobbar med att tömma och rengöra, säger butikschef Jesper Hedell enligt Göteborgs-Posten.

“Går sönder”

Hedell förklarar att man redan har upplevt att pantmaskinen gått sönder på grund av obehöriga föremål.

– Ibland går maskinerna sönder och då blir det en frustration även för kunderna som inte kan lämna tillbaka sina burkar och flaskor, säger han.

Det bedöms även finnas en skaderisk för butikspersonalen som behöver hantera föremålen i fråga – exempelvis knivar och liknande.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen