“Raggmunk kommer att försvinna”
2024 08 10
Flera klassiska maträtter tros vara på väg bort.
Det är mathistorikern Richard Tellström som slår larm.
Skillnaderna i vad de nya generationerna tycker om att äta i jämförelse med tidigare generationer är stora.
Det leder till att vissa klassiska maträtter är på väg bort, rapporterar Sveriges Radio.
Aldrig varit så olika
Tellström understryker att matvanorna när det kommer till äldre och yngre aldrig har varit så olika som de är nu.
Upp till 25 års ålder så formas matvanorna.
– Det som grundläggs där, det bär vi sedan med oss genom livet, förklarar Richard Tellström för SR.
Lär inte finnas längre
På grund av de stora skillnaderna så finns det vissa klassiska maträtter som inte lär finnas längre framöver mot bakgrund av de nya generationernas preferenser.
Exempelvis rör det sig om raggmunk.
– Det som vi kallar för husmanskosträtter, det är pannbiff, raggmunk, ärtsoppa, den typen av maträtter är förmodligen borta.
Stort intresse
Maten i Sverige har över tid blivit allt mer globaliserad och får inspiration från Sydamerika, Asien och Mellanöstern.
I en ny undersökning från matleverantören Hellofresh så tycks det finnas ett stort intresse för Mexikansk mat.
– Inte helt otippat är tacofredag en höjdpunkt på många platser - mexikansk mat högst i kurs i 6 av 21 län, framhåller bolaget.
– På en hedrande andraplats hamnar svensk och grekisk mat - de var populärast i tre län vardera. I Stockholms län blev det oavgjort mellan svenskt, koreanskt, mexikanskt och japanskt.
Mycket skräpmat
Generellt i Europa är trenden tydlig, yngre personer äter betydligt mer skräpmat än äldre.
– Det kommer nog inte som någon överraskning, men generellt sett äter vi mer skräpmat ju yngre vi är.
– I fem av de nio länder som ingick i vår studie visade sig personer mellan 16-24 år äta mest onyttigheter varje månad, medan de i åldern 55 år och uppåt bara äter skräpmat en gång i månaden.
– Allra värst är brittiska ungdomar mellan 16 och 24 år - de går loss på skräpmat hela 11 gånger per månad!
Foto: A. Alhajj
Text: Redaktionen