JUST NU: Räddningsaktion i fjällen – helikopter ska vinscha upp drabbade

2022 07 28

Norges räddningstjänst har larmats för att hjälpa två nöddrabbade i svenska fjällen.

Det pågående fjälldramat utspelar sig på Fulufjället som ligger i Älvdalens kommun i nordvästra Dalarna.

Sitter fast

Fulufjällets nationalpark är Dalarnas populäraste nationalpark med många turister under sommaren. Men för två besökare förvandlades besöket till ett obehagligt drama nu på torsdagen.

– Det är två personer, en man och en kvinna som sitter fast på en bergvägg, uppger polisens presstalesperson Lars Hedelin vid Polisregion Bergslagen.

Poliserna lyckades inte

Det är oklart hur de båda hamnade på bergväggen och de klarar inte av att på egen hand ta sig därifrån.

– Personer är enligt uppgift inte skadade, men befinner som i en belägenhet som gör att de inte kan ta sig från platsen, rapporterar Bergslagenpolisen.

Polisens har inlett en fjällräddningsoperation och finns på plats sedan lunchtid.

Men de båda drabbade har hamnat i ett så vanskligt läge att poliserna inte lyckas rädda dem.

Kommer vinschas upp

Istället har man tvingats kalla på hjälp från grannlandet.

– Polisens fjällräddning finns på plats men väntar på en räddningshelikopter som är på väg från Norge, uppger polisen.

Det är ännu inte klart när räddningshelikoptern anländer men när den når fram så väntar fysiskt prövande operationer för de båda nöddrabbade.

– Helikoptern får vinscha upp dem, säger polisen till Expressen.

Som tur är hade de två personerna tillgång till mobiltelefon och de kunde på egen hand ringa SOS Alarm.

Omöjlig situation

– De har klättrat efter en klätterled, men på något sätt hamnat fel och försatt sig i en omöjlig situation. Men vi har bra kontakt med dem, säger polisman Lars Hedelin till tidningen.

Fulufjällets nationalpark ligger precis vid Sveriges gräns till Norge och är en Sveriges största nationalparker.

– Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan, klargör Länsstyrelsen i Dalarna.

– Fjället reser sig i form av en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. Uppe på platån betar inga renar, till skillnad från i stora delar av övriga svenska fjäll. Därför täcks fjällheden av tjocka lavmattor.

93 meter vattenfall

– Det mest spektakulära bland sevärdheterna här är nog vattenfallet. Njupeskärs vattenfall är ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter och har en fri fallhöjd på drygt 70 meter, uppger länsstyrelsens webbsida.

– Under årtusenden har vattnet mejslat ut en stor klyfta i berget. På toppen av fallet har du en fantastisk utsikt över klyftan och landskapet.

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen