Putins vän kan ta över Natoland – idag onsdag

2024 04 17

Kroatiens framtid som allierad med västvärlden uppges stå på spel idag.

Under onsdagen går kroaterna till parlamentsval där den konservativa premiärministern Andrej Plenkovic söker en ny mandatperiod.

Den 54-åriga kandidaten ställs där mot den sittande presidenten Zoran Milanovic.

– En Kremlvänlig vänsterpopulist, beskrivs den senare av den tyska stortidningen Deutsche Welle.

Sägs vara avgörande

Valet bedöms vara helt avgörande för om Kroatien, medlem i EU sedan 2013 och Nato sedan 2009, ska förbli en västvänlig nation eller röra sig i riktning mot Moskva.

– Milanovic pressar Kroatien och det kroatiska folket in i den ryska världen, säger Andrej Plenko, som kritiserat presidenten för hans motvilja att stötta Ukraina, enligt DW.

Även brittiska The Guardian beskriver onsdagen som ett val där “stödet för Ukraina står på spel”.

Upplöstes i mars

Presidenten i Kroatien är formellt statschef och överbefälhavare, men regeringsmakten utövas i huvudsak av premiärministern.

Det är alltså den senare posten som kan få en ny innehavare beroende på dagens valutgång.

Valet var egentligen planerat att hållas till hösten, men efter att Plenkovic och hans parti anklagades för korruption, bland annat av Milanovic, upplöstes parlamentet i mars.

Trotsar förbud

Zoran Milanovic kandidatur har väckt stor uppståndelse i Kroatien.

Detta eftersom 57-åringen inte har avgått som president, vilket gör att han tekniskt sett inte får lov att ställa upp i valet. 

Författningsdomstolen i Kroatien har även förbjudit honom från att kandidera, men det verkar inte hindra presidenten.

– Milanovic har sagt att om hans parti vinner kommer han han att väljas till premiärminister, uppger DW.

Flera inhemska problem

Valet sker även samtidigt som Kroatien är hårt drabbat av korruption, hög arbetslöshet, värst inflation i hela euroområdet och illegal migration.

Vallokalerna öppnade klockan sju i morse lokal tid för landets 3,7 miljoner röstberättigade befolkning och kommer att stänga klockan 19.

De senaste mätningarna sätter Plenkovic kroatiska demokratiska union HDZ i förarsätet jämfört med Milanovics socialdemokratiska oppositionsparti SDP.

Framåt kvällen väntas de första resultaten komma.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen