Putins toppgeneral har gripits – Av egna säkerhetstjänsten

2022 03 19

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har gripit den ryska toppgeneralen Roman Gavrilov.

Det uppger tre källor till  nätverket Bellingcat, en holländsk journalistgrupp, som specialiserar sig på grävande journalistik.

Gavrilov har tidigare arbetat för Vladimir Putins säkerhetsstyrka, Federala skyddstjänsten (FSO).

Anledningen oklar

Christo Grozev från Bellingcat skriver om uppgifterna på Twitter. Anledningen till gripandet är fortfarande inte bekräftat framhäver han.

– Enligt en källa greps han av FSB:s militära kontraspionageavdelning för att ha ”läckt militär information som lett till förluster av människoliv”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Tyder på att kriget går dåligt

Vidare skriver Gozev att arresteringen av generalen tyder på att kriget går dåligt för Ryssland.

– Att byta ut nyckelspelare i toppskiktet mitt under pågående krig kan bara betyda att Putin inser att operationen går dåligt.

I Ryssland har flera medier skrivit att Gavrilov endast har avskedats från sitt jobb och att uppgifterna om att han har gripits är falska.

Sker efter Putins tal

Uppgifterna om Gavrilovs arrestering kommer efter ett omtalat tal av ryska diktatorn Vladimir Putin på onsdagskvällen. Flera tyckare har konstaterat att Putins retorik var aggressivare än någonsin.

– Alla folk, särskilt det ryska, kan skilja äkta patrioter från avskum och förrädare och helt enkelt spotta ut dem som en fluga som av misstag flugit in i munnen. Spotta ut dem på trottoaren, sade Putin i det direktsända talet och tillade:

–  Jag är övertygad om att en sådan naturlig och nödvändig rening av samhället bara kommer att stärka vårt land, vår solidaritet, vår sammanhållning och vår beredskap att svara på varje utmaning.

Jämförs med Stalin

Före detta utrikesministern Carl Bildt (M) jämför Putins retorik med Sovjetunionens dåvarande diktator Josef Stalin.

– Putins språk i hans svamliga tv-tal om avskum och förrädare och hur de ska behandlas börjar närma sig språket från tiden för Stalins utrensningar. Detta kommer inte sluta väl, skriver han på Twitter.

Foto: C. Grozev Twitter resp President of Russia

Text: Redaktionen