NY MÄTNING: Putins stöd skjuter i höjden – starkare än på flera år

2022 03 31

Den ryska ledaren stiger i popularitet och stöttas av mer än 80 procent enligt en oberoende undersökning. Samtidigt förnekas ryska befolkningen verkligheten i medier.

Externt har merparten av världens länder tagit kraftigt avstånd från Vladimir Putin. Ryssland har isolerats med hjälp av sanktioner sedan diktatorn anföll grannlandet Ukraina. I helgen uttalade sig USA:s president Joe Biden om att Putin “för guds skull inte kan sitta kvar vid makten”.

Större än på flera år

Det har inte hindrat diktatorn för att stiga i popularitet på hemmaplan. Faktum är att stödet från den ryska befolkningen är starkare än på flera år, rapporterar The New York Times.

Tidningen hänvisar till en undersökning som utförts av den ryska, men oberoende och icke-statliga, forskningsorganisationen Levada Center.

Ökning med 14 procentenheter

Enligt undersökningen stöttar 83 procent av ryssarna Putins politik. Det är en ökning med 14 procentenheter jämfört med undersökningar som gjordes i januari, före invasionen av Ukraina. 15 procent hävdade att de inte stödjer Putin och två procent hade ingen åsikt i frågan.

Siffrorna ligger nära de opinionsundersökningar som Kreml själva visat upp, där Putins stöd också legat på över 80 procent, rapporterar VG.

Folket enas

Denis Volkov är direktör för Levada och menar att de chockartade och förvirrade känslor som flera ryssar upplevde vid krigets inledning nu håller på att förändras. Snarare håller nu ryska folket på att enas kring sin ledare.

“Alla är emot oss”

– Konfrontationen med väst har sammanfört människor, säger Denis Volkov enligt The New York Times. 

Han tillägger att det har skapats en tankegång där “alla är emot oss” och att Putin framställs som en försvarare av ryska folket.

Påstådda förföljelser

I Ryssland har invasionen av Ukraina motiverats som en framtvingad följd på grund av påstådda ukrainska förföljelser och folkmord på rysktalande människor i landet. Det har blivit förbjudet att använda ordet “krig” om den militära konflikten och att publicera någonting som anses “falskt” kan leda till flera år i fängelse.

Facebook, Instagram och Twitter har stängts ned i Ryssland. Även den oberoende tidningen Novaja Gazeta har slutat rapportera i landet efter att varnats av ryska myndigheter.

Lögner från statlig media

Den stora delen av ryska befolkningen konsumerar enbart rysk statlig television för sina nyheter. Man matas dagligen med falska budskap och berättelser om att det inte finns något krig eller att man genomför en "specialoperation" för att försvara sig mot en påstådd extremhöger i Ukraina.

Samtidigt har inte Putinregimens narrativ köpts av alla. Omfattande protester har pågått i Ryssland sedan kriget bröt ut, men har alltjämt slagits ned av den brutala diktatorns ordningsmakt. I början av månaden hade nästan 13 000 demonstranter gripits över hela landet, enligt människorättsgruppen OVD-Info.

“Utländsk agent”

Generellt kan ryska undersökningar vara opålitliga eftersom människor inte tros våga vädra sina riktiga åsikter, men Levada Center anses av ryska regimen som en “utländsk agent” och kan ses som en adekvat spegling av den ryska befolkningens humör, erfar The New York Times.

1 600 personer från hela Ryssland deltog i undersökningen och felmarginalen beräknas vara så låg som 3,4 procentenheter enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen