NY MÄTNING: Putins stöd skjuter i höjden – starkare än på flera år

2022 03 31

Den ryska ledaren stiger i popularitet och stöttas av mer än 80 procent enligt en oberoende undersökning. Samtidigt förnekas ryska befolkningen verkligheten i medier.

Externt har merparten av världens länder tagit kraftigt avstånd från Vladimir Putin. Ryssland har isolerats med hjälp av sanktioner sedan diktatorn anföll grannlandet Ukraina. I helgen uttalade sig USA:s president Joe Biden om att Putin “för guds skull inte kan sitta kvar vid makten”.

Större än på flera år

Det har inte hindrat diktatorn för att stiga i popularitet på hemmaplan. Faktum är att stödet från den ryska befolkningen är starkare än på flera år, rapporterar The New York Times.

Tidningen hänvisar till en undersökning som utförts av den ryska, men oberoende och icke-statliga, forskningsorganisationen Levada Center.

Ökning med 14 procentenheter

Enligt undersökningen stöttar 83 procent av ryssarna Putins politik. Det är en ökning med 14 procentenheter jämfört med undersökningar som gjordes i januari, före invasionen av Ukraina. 15 procent hävdade att de inte stödjer Putin och två procent hade ingen åsikt i frågan.

Siffrorna ligger nära de opinionsundersökningar som Kreml själva visat upp, där Putins stöd också legat på över 80 procent, rapporterar VG.

Folket enas

Denis Volkov är direktör för Levada och menar att de chockartade och förvirrade känslor som flera ryssar upplevde vid krigets inledning nu håller på att förändras. Snarare håller nu ryska folket på att enas kring sin ledare.

“Alla är emot oss”

– Konfrontationen med väst har sammanfört människor, säger Denis Volkov enligt The New York Times. 

Han tillägger att det har skapats en tankegång där “alla är emot oss” och att Putin framställs som en försvarare av ryska folket.

Påstådda förföljelser

I Ryssland har invasionen av Ukraina motiverats som en framtvingad följd på grund av påstådda ukrainska förföljelser och folkmord på rysktalande människor i landet. Det har blivit förbjudet att använda ordet “krig” om den militära konflikten och att publicera någonting som anses “falskt” kan leda till flera år i fängelse.

Facebook, Instagram och Twitter har stängts ned i Ryssland. Även den oberoende tidningen Novaja Gazeta har slutat rapportera i landet efter att varnats av ryska myndigheter.

Lögner från statlig media

Den stora delen av ryska befolkningen konsumerar enbart rysk statlig television för sina nyheter. Man matas dagligen med falska budskap och berättelser om att det inte finns något krig eller att man genomför en "specialoperation" för att försvara sig mot en påstådd extremhöger i Ukraina.

Samtidigt har inte Putinregimens narrativ köpts av alla. Omfattande protester har pågått i Ryssland sedan kriget bröt ut, men har alltjämt slagits ned av den brutala diktatorns ordningsmakt. I början av månaden hade nästan 13 000 demonstranter gripits över hela landet, enligt människorättsgruppen OVD-Info.

“Utländsk agent”

Generellt kan ryska undersökningar vara opålitliga eftersom människor inte tros våga vädra sina riktiga åsikter, men Levada Center anses av ryska regimen som en “utländsk agent” och kan ses som en adekvat spegling av den ryska befolkningens humör, erfar The New York Times.

1 600 personer från hela Ryssland deltog i undersökningen och felmarginalen beräknas vara så låg som 3,4 procentenheter enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen