Putins spionfartyg nära Sverige – något kan hända
2024 10 08
Det ryska spionfartyget GS-31 Chusovoy har upptäckts drygt 13 mil från Sverige.
Fartyget befinner sig i det danska sundet Stora Bält, mellan Fyn och Langeland i väster och Själland och Lolland i öster.
Enligt sajten Danwatch, som bedriver undersökande journalistil, tillhör fartyget den ryska flottan och har sällskap av den militära bogserbåten SB-123.
GS-31 Chusovoy kan bland annat fånga upp signaler från västerländska ubåtar. Men fartyget kan även syssla med andra aktiviteter.
Kenneth Øhlenschlæger Buhl, krigskapten och militärforskare vid Institutionen för strategi- och krigsstudier vid Norska Försvarshögskolan, anser att det finns anledning till oro.
– Vi måste alltid vara oroliga när ryska fartyg befinner sig i och runt danskt vatten. Framför allt måste vi hålla ett öga på om de ligger nära potentiella energi- och internetsjökablar. Vi har tidigare sett att ryssarna visat stort intresse för detta, säger militärforskaren till danska TV2.
Får vistas i vattnet
De ryska fartygen observerades i danskt vatten under söndagen och måndagen. De får befinna sig i Stora Bält eftersom det är ett så kallat internationellt sund.
– Det kräver dock att det handlar om "ofarlig passage". Fartygen får inte ligga för ankar, göra ärenden eller flyga med helikoptrar, säger Kenneth Øhlenschlæger Buhl och tillägger snabbt:
– Med det sagt så har vi inte en chans att kolla om de sitter och lyssnar på vår information på sina elektroniska apparater när de seglar genom Stora Bält.
Kartlägger infrastruktur
En granskning från SVT, DK, NRK och Yle har tidigare avslöjat att ryska spionfartyg kartlägger vindkraftsparker, gasledningar och kraft- och internetkablar i vattnen runt Danmark, Norge, Finland och Sverige.
Ett stort antal militära och civila fartyg är delaktiga i kartläggningen.
– Självklart är det ett allvarligt hot eftersom det innebär att man har en vilja att förbereda något. Säkerhetspolisen och Militära underrättelsetjänsten har under ett antal år pekat på Rysslands aggressiva beteende i Östersjön. Det måste man ta på största allvar.
Det sade Björn Palmertz, tf chef vid Centrum för cybersäkerhet, RISE, till SVT Nyheter i samband med avslöjandet.
Foto: WarshipCam
Text: Redaktionen