JUST NU: Putins ord till FN-ledaren – citerade Bibeln

2022 04 26

Rysslands diktator Vladimir Putin har under tisdagen samtalat med FN:s generalsekreterare António Guterres som besökt Putin i Moskva.

Delar av samtalet sändes på tv i efterhand.

Citerade bibeln

Putin talade i sedvanlig ordning om Rysslands anfallskrig som en ”speciell militär operation”.

Han poängterade att FN har en stor roll i konflikten.

–  Vi måste vårda organisationer som FN. Och som det står i Bibeln så är alla skapade lika. Och det står säkert i Toran och Koranen också, sa Putin i mötet med generalsekreteraren.

Tydligt besked

FN-ledaren António Guterres  besked under samtalet med diktatorn var tydligt. Han konstaterade att Rysslands ”operation” är en invasion, att Ukrainas territorium måste respekteras och att det är ytterst viktigt att hitta lösningar på den svåra humanitära situationen i östra Ukraina.

Kommer fortsätta samtalen

På en efterföljande pressträff konstaterade Putin att samtalen med Ukraina kommer att fortsätta via länk och att han hoppas på ett positivt resultat, rapporterar BBC.

Situationen i den ockuperade staden Mariupol i sydöstra Ukraina beskrev diktatorn som ”komplicerad” och varnade för att utgången kan bli "tragisk".

Ett tusentals personer, inklusive civila, är instängda på stålverket Azovstal i staden.

Putin tillade att det inte längre pågår några ryska militära operationer i staden.

Förväntar oss en diplomatisk lösning

Diktatorn konstaterade återigen att beslutet om en "militär operation" i Ukraina var berättigat. Putin vände sig sedan till António Guterres och framförde att han fortfarande förväntar sig en diplomatisk lösning på konflikten.

– Vi förväntar oss och hoppas fortfarande på att vi kommer att nå en överenskommelse genom en diplomatisk kanal, sa Putin enligt BBC.

Han kallade de senaste samtalen i Istanbul för ”ett genombrott”, men hävdade att samtalen ”spårat ut” efter rapporterna om grymheterna i staden Butja där hundratals civila har hittats döda efter att ryska trupper ockuperat staden i flera veckor.

En provokation

Putin hävdade att rapporterna om krigsbrott utförda av ryska trupper är en ”provokation”.

Han tillade att den ryska armén inte har någonting med händelserna i Butja att göra.

Foto: President of Russia Office resp K.Hug

Text: Redaktionen