JUST NU: Putins nya varning till västvärlden

2022 04 14

– Försök från västländer att pressa ryska leverantörer av energi kommer oundvikligen att påverka hela världsekonomin.

Det säger den ryska diktatorn Vladimir Putin på torsdagen under ett möte med ryska energibolag, enligt CNN.

Putin konstaterade även att Ryssland kommer att vända blicken från väst och fokusera sin export på ”de snabbt växande marknaderna” söder och öster om Ryssland.

Nödvändig åtgärd

– Det är nödvändigt att sprida exporten. Vi måste anta att leveranserna av energi i västlig riktning kommer att minska inom överskådlig framtid, säger Putin och tillägger:

– Därför är det viktigt att befästa de senaste årens trend: omdirigera vår export steg för steg till de snabbt växande marknaderna i söder och öster.  

Diktatorn poängterar att Ryssland snabbt måste påbörja en utbyggnad av viktiga nya infrastrukturanläggningar för att kunna möta de nya kraven som ställs på landet.

Finns inget alternativ

I sitt anförande varnade Putin EU för att införa nya sanktioner som stoppar den ryska exporten av naturgas. Enligt diktatorn finns det inget alternativ till den ryska gasen.

Han varnar för att ett stopp kommer att påverka hela världsekonomin och få ”smärtsamma konsekvenser”.

– Ett rimligt alternativ för Europa finns helt enkelt inte. Alla förstår det. Leveranser från andra länder, främst USA, kommer att kosta konsumenterna flera gånger så mycket. Det kommer att påverka människors levnadsstandard och den europeiska ekonomins konkurrenskraft, säger Putin.

Bakgrund

EU har ett utstakat mål att minska importen av rysk gas med 66 procent i år. Unionen vill bryta sitt beroende av rysk gas helt och hållet från och med 2027.

EU förbereder ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Flera länder, inklusive Sverige, har uppmanat till sanktioner mot rysk export av gas och olja.

Men ett totalt importstopp av rysk energi skulle få förödande konsekvenser för länder vars energiförsörjning är fullständigt beroende av rysk gas. Ett av länderna som motsätter sig ett sådant stopp är Tyskland.

Nästan hälften av landets import av naturgas kommer från Ryssland, enligt Internationella energibyrån.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen