JUST NU: Putins nya order

2022 05 25

Rysslands diktator Vladimir Putin har undertecknat ett dekret som gör det enklare för invånare i ockuperade områden i Ukraina att bli ryska medborgare.

Ordern inkluderar numera även regionerna Zaporizjzja och Cherson, rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Ryska styrkor ockuperar hela Cherson-regionen och delar av Zaporizjzja-regionen.

Publicerades i dag

Dokumentet publicerades av Rysslands justitiedepartement under onsdagen.

Den nya ordern är ett tillägg i ett beslut från 2019, då Kreml förenklade processen för ukrainska medborgare i utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk.

I dokumentet har orden ”Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk” ersatts med ”Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Luhansk, Zaporizjzja-regionen i Ukraina och Cherson-regionen i Ukraina”, rapporterar RIA.

Slutfört huvuduppgiften

Enligt den ryska nyhetsbyrån har de ryska trupperna i Ukraina slutfört ”huvuduppgiften” i den första fasen av militärens ”särskilda operation” – nämligen att minska den ukrainska militärens stridspotential.

Huvudmålet med ”operationen” är fortfarande att ”befria” hela Donbas-området, uppger RIA.

Rysk tv och radio

I den ockuperade Cherson-regionen samt delar av Zaporizjzja-regionen har ryska trupper börjat återupprätta ryska militärförvaltningar och byter ut ukrainska skyltar mot ryska.

På en militäranläggning i Zaporizjzja syns det ryska imperiets vapensköld.

Rysk tv och radio har även börjat sända i de ockuperade områdena, rapporterar nyhetsbyrån.

En indikation

Beslutet från Kreml kan vara en indikation på Rysslands planer i Ukraina. Regimen i Kreml vill att fler områden än Donbas ska förankras med Ryssland.

”Ukraina 2.0”

I väst planeras det för ett "nytt" Ukraina efter krigsslutet. 

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt har närvarat på Världsekonomiskt Forums årliga möte som arrangeras i Davos, Schweiz. Ukrainas president Volodymyr Zelensky deltog via länk.

Enligt Bildt handlade mycket av diskussionerna om hur västvärlden tillsammans med Ukraina ska hjälpa till att bygga upp ett ”Ukraina 2.0” efter kriget.

– På sikt är det teknologisanktionerna som kommer att betyda mest, men de verkar först över en längre tid. Olja är inte lätt, och det finns ju en risk för att sanktioner här snarare driver upp priset ytterligare, säger Bildt till Expressen

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen