JUST NU: Putins nya order

2022 05 25

Rysslands diktator Vladimir Putin har undertecknat ett dekret som gör det enklare för invånare i ockuperade områden i Ukraina att bli ryska medborgare.

Ordern inkluderar numera även regionerna Zaporizjzja och Cherson, rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Ryska styrkor ockuperar hela Cherson-regionen och delar av Zaporizjzja-regionen.

Publicerades i dag

Dokumentet publicerades av Rysslands justitiedepartement under onsdagen.

Den nya ordern är ett tillägg i ett beslut från 2019, då Kreml förenklade processen för ukrainska medborgare i utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk.

I dokumentet har orden ”Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk” ersatts med ”Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Luhansk, Zaporizjzja-regionen i Ukraina och Cherson-regionen i Ukraina”, rapporterar RIA.

Slutfört huvuduppgiften

Enligt den ryska nyhetsbyrån har de ryska trupperna i Ukraina slutfört ”huvuduppgiften” i den första fasen av militärens ”särskilda operation” – nämligen att minska den ukrainska militärens stridspotential.

Huvudmålet med ”operationen” är fortfarande att ”befria” hela Donbas-området, uppger RIA.

Rysk tv och radio

I den ockuperade Cherson-regionen samt delar av Zaporizjzja-regionen har ryska trupper börjat återupprätta ryska militärförvaltningar och byter ut ukrainska skyltar mot ryska.

På en militäranläggning i Zaporizjzja syns det ryska imperiets vapensköld.

Rysk tv och radio har även börjat sända i de ockuperade områdena, rapporterar nyhetsbyrån.

En indikation

Beslutet från Kreml kan vara en indikation på Rysslands planer i Ukraina. Regimen i Kreml vill att fler områden än Donbas ska förankras med Ryssland.

”Ukraina 2.0”

I väst planeras det för ett "nytt" Ukraina efter krigsslutet. 

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt har närvarat på Världsekonomiskt Forums årliga möte som arrangeras i Davos, Schweiz. Ukrainas president Volodymyr Zelensky deltog via länk.

Enligt Bildt handlade mycket av diskussionerna om hur västvärlden tillsammans med Ukraina ska hjälpa till att bygga upp ett ”Ukraina 2.0” efter kriget.

– På sikt är det teknologisanktionerna som kommer att betyda mest, men de verkar först över en längre tid. Olja är inte lätt, och det finns ju en risk för att sanktioner här snarare driver upp priset ytterligare, säger Bildt till Expressen

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen