JUST NU: Putins lovar utökat stöd

2022 06 21

Rysslands diktator Vladimir Putin utfärdar ett löfte till landets väpnade styrkor.

– Vi kommer att fortsätta utveckla och stärka de väpnade styrkorna och ta hänsyn till potentiella militära hot och risker, säger Putin i ett tv-uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Supervapen är redo

Putin tillägger att Rysslands ”supervapen”, kärnvapenroboten Sarmat-2, även kallad Satan-2, snart är redo.

Diktatorn meddelar att den nya interkontinentala kärnvapenroboten kommer placeras ut och vara redo för användning vid årsskiftet.

”Prata artigt”

Dmitry Rogozin, chef för Rysslands statliga rymdorganisation och tidigare vice premiärminister, har tidigare hotat om att Ryssland är redo att använda Satan-2.

I slutet av maj pratade han om kärnvapenroboten i rysk tv. Han visade  upp bilder på en krater som orsakats av en Satan-2-robot, som avfyrats utan kärnstridspress.

– Med en kärnladdning kommer en sådan krater på fiendeplats att vara… ja, mycket stor, djup och radioaktiv, sa  Dmitry Rogozin och tillade:

– Det återstår bara att råda angriparna att prata mer artigt med Ryssland.

Diktatorn informerades

Några veckor tidigare visade ett inslag på rysk tv när Vladimir Putin blev informerad om en lyckad första provskjutning av Satan-2.  Kärnvapenroboten hade träffat ett mål 600 mil bort.

I dagens tv-inslag kommenterade diktatorn sitt nya "unika vapen". 

– Detta unika vapen kommer att stärka stridspotentialen hos våra väpnade styrkor och kommer på ett tillförlitligt sätt säkerhetsställa Rysslands säkerhet från yttre hot, och ge en tankeställare för alla som försöker hota vårt land, konstaterade Putin, enligt Sky News.

RS-28-Sarmat

Den interkontinentala kärnvapenroboten heter officiellt RS-28-Sarmat, men kallas av Nato och väst för ”Satan-2”.

Enligt ryska uppgifter väger den 210 ton och har en räckvidd på mellan 11 000 och 18 000 kilometer.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen