JUST NU: Putins lakej utropar ny politisk ledning i belägrade staden

2022 03 31

Denis Pusjilin, ledare för separatistiska utbrytarrepubliken Donetsk har beordrat bildandet av en ny seperat stadsledning  i den belägrade staden Mariupol i östra Ukraina.

Uppgifterna offentliggjordes i ett dekret som publicerades på folkrepublikens hemsida på torsdagen, rapporterar CNN, med hänvisning till ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

– En lokal administration av Folkrepubliken Donetsk ska bildas i Mariupol, står det i dokumentet, enligt TASS.

En stad i spillror

Hamnstaden Mariupol har stått emot rysk beskjutning i flera veckor. Staden är omringade av ryska styrkor och ukrainska myndigheter har jobba intensivt under torsdagen för att organisera en evakuering av människor från staden, då Ryssland har utlovat att en humanitär korridor ska kunna etableras.

Då inleds evakueringen

Internationella Röda Korset uppger att en evakuering av människor från staden kan inledas på fredag, rapporterar CNN.

Hittills har drygt 80 000 av stadens drygt 400 000 invånare kunnat lämna staden.  Omkring 90 procent av bostadshusen är skadade eller förstörda. Strömförsörjningen och kommunikationen med staden har brutits, uppger ukrainska myndigheter.

Bakgrund

Matiupol ligger inom gränserna för Donetsk-regionen i Ukraina. Staden var under ukrainsk regeringskontroll vid starten av kriget, men den ryska regeringen - som har erkänt utbrytarrepubliken som självständig - anser att hela regionen tillhör separatisterna.

Nu befarar ukrainska myndigheter att striderna i Mariupol kommer att intensifieras.

Striderna flyttas österut

Flera av de större striderna i Ukraina håller på att flytta österut mot Mariupol, bekräftar en talesperson för inrikesministern i Ukraina, rapporterar Reuters.

Ryssland ser staden som strategisk viktig och har beskjutit staden intensivt sedan invasionens första dagar.  

Foto: President of Russia resp Denis Pusjilin FB

Text: Redaktionen