JUST NU: Putins krig försenar Lisebergs biljettsläpp

2022 03 16

Mitt bland bomberna i Ukraina sitter Lisebergs samarbetspartner och biljettutvecklare.

Biljettsläppet till årets säsong på Liseberg skulle ha skett under tisdagen, men kriget sätter stopp för besökare som vill boka sin plats på det populära nöjesfältet i Göteborg, uppger GP.

Bakomliggande orsak är att det team som utvecklar de digitala årskorten befinner sig mitt i den katastrof som har drabbat Ukraina sedan Ryssland invaderade landet för drygt tre veckor sedan.

I säkerhet

Nu skjuter Liseberg fram biljettförsäljningen till april. Arbetsteamet ska dock för tillfället befinna sig i säkerhet från Rysslands bomber. 

– De har så klart påverkats av kriget i landet. De är kvar i Ukraina men har kunnat sätta sig i säkerhet, säger Ebba Källeskog, pressansvarig på Liseberg till GP.

Etablerad partner

Lisebergs utvecklarteam består av en personalgrupp på 4-5 personer och är underleverantör hos Know it, en konsultbyrå som samarbetar med nöjesparken. Teamet har arbetat för Liseberg i flera år och har bland annat utvecklat Lisebergsappen. 

Vill fortsätta jobba

Eftersom kriget härjar i Ukraina där personalen arbetar är framtiden för biljettförsäljningen i fara. Utvecklarteamet har dock uttryckt önskemål om att fortsätta arbeta med appen efter att de bedöms befinna sig i säkerhet.

Stöttar utvecklarteamet

På Liseberg beundrar man arbetsviljan hos sin samarbetspartner.

– Det är något som både vi på Liseberg och Knowit har stöttat, att inte ta uppdraget ifrån dem så länge det är säkert för dem, säger Ebba Källeskog.

Färre besökare

Förbokningssystemet kommer dock att finnas kvar, trots omständigheterna. Däremot rapporterar Expressen att Liseberg kommer att ha ett lägre maxtak för antal besökare 2022. Anledningen är att förbättra besöksupplevelsen och är inte kopplat till exempelvis restriktioner.

– Vi har upplevt det senaste året att vi ganska enkelt kan skapa en bättre gästupplevelse om vi har lite färre gäster i parken, säger vd Andreas Andersen till GP enligt Expressen.

Två nysatsningar

I februari blossade frågan upp om att sälja ut Liseberg med anledning av satsningen på miljardbygget av det nya hotellet Grand Curiosa Hotel och vattenparken Oceana som just nu är på gång vid Liseberg.

Liseberg beskriver de två storslagna nysatsningarna på sin hemsida.

Liseberg Grand Curiosa Hotel

– Det nya hotellet kommer att bli Sveriges mest fantasifulla familjehotell, helt olikt allt annat du tidigare upplevt, med barnens upptäckarlust i centrum. Med rutschkana från andra våningen rakt ner till lobbyn och en fullt fungerande ponnykarusell från 1923 i restaurangen, kommer Lisebergskänslan att följa gästerna från incheckning, fram till de lägger huvudet på kudden. Hotellet slår upp portarna lagom till Lisebergs 100-års jubileum 2023, berättar Liseberg på sin webbsida.

Oceana Vattenvärld

– Vattenvärlden, som får namnet Oceana, kommer likt hotellet få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination med Lisebergs eget unika DNA. Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag. Med en badyta på nästan 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt ifrån lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i norra Europas häftigaste vattenattraktioner.

Foto: Liseberg Stefan Karlberg
Text: Redaktionen


JUST NU: Ny åldersgräns på väg i Sverige – aldrig hänt förr

2025 07 08

En ny och omdiskuterad åldersgräns i Sverige kommer allt närmare.

Regeringen kommer att utreda en lagstadgad åldersgräns för sociala medier.

Det bekräftar socialminister Jakob Forssmed (KD) på tisdagsmorgonen.

– Vi ser att vi behöver skydda barn bättre online, och då behöver vi också utreda en fungerande åldersgräns så inte barn får tillgång till material som de absolut inte ska ha tillgång till, säger han till SR.

Ska vägas mot grundlagen

Utredningen kommer att sättas igång till hösten.

Redan nu finns en åldersgräns på 13 år för många sociala medier. Den efterföljs emellertid sällan.

Något förbud i svensk lag finns däremot inte. Det som nu ska utredas är hur gränsen ska följas och om den kan bli skarpare samt hur åldern ska kunna verifieras.

Det förslag som läggs fram kommer att ställas i relation till exempelvis yttrandefriheten och andra grundlagar.

– Ja, vi behöver se hur förutsättningarna ser ut för att införa den här typen av åldersgränser. Det behöver naturligtvis vägas av mot annat som gäller just information och yttrandefrihet, säger Jakob Forssmed.

Förslag från EU

Flera EU-länder har tidigare gått fram med ett nytt förslag om en gemensam digital åldersgräns inom hela EU.

Detta skulle innebära att minderåriga behöver föräldrars samtycke för att använda populära appar som TikTok, Instagram och Snapchat

– Frågan har fått ökad uppmärksamhet sedan Australien beslutade att införa en minimiålder på 16 år för att skapa konton på vissa sociala medieplattformar, rapporterade Politico i våras.

Danmark trycker på

Förslaget har redan fått stöd från flera medlemsländer, inklusive digitalt framstående nationer som Frankrike och Spanien.

Positiva signaler kommer också från Sveriges grannland Danmark, som nu tagit över ordförandeskapet i EU.

– Skyddet av våra barn online kommer att vara en central prioritet för det kommande danska EU-ordförandeskapet, säger Danmarks digitalminister Caroline Stage Olsen i ett uttalande.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: USA vidtar akut åtgärd mot Putin

2025 07 08

USA:s president Donald Trump svänger abrupt.

Förra veckan lät Pentagon meddela att USA avstår att leverera flera vapen, bland annat vissa luftförsvarsrobotar, till Ukraina.

Skälet var att det amerikanska vapenlagret bedömdes ha minskat för mycket.

Nu tvärvänder Trump och river upp stoppet, rapporterar AP.

Enligt presidenten finns det inget annat val.

– Vi måste. De måste kunna försvara sig. De drabbas väldigt hårt nu. Vi kommer att skicka fler vapen, främst defensiva vapen, säger Trump enligt nyhetsbyrån.

"Inte nöjd med Putin"

Tvärvändningen är en direkt åtgärd mot den ryska diktatorn Vladimir Putins fortsatta krigföring mot Ukraina.

– Jag är inte alls nöjd med president Putin, säger Trump.

Den amerikanska vapenpausen kom vid vad som beskrivits som en svår tidpunkt för Ukraina.

Ryssland har ökat både mängden och komplexiteten i sina luftangrepp. Så sent som igår dödades minst elva civila och 80 personer skadades, inklusive sju barn, i Ukraina, enligt lokala myndigheter.

Enorma sanktioner på väg

Pentagon har bekräftat Trumps nya order om att återuppta vapenleveranser.

– För att säkerställa att ukrainarna kan försvara sig medan vi arbetar för att säkra en varaktig fred och se till att dödandet upphör, framhåller dess talesperson Sean Parnell enligt AP.

Trump har tidigare exempelvis hotat med att införa nya sanktioner mot Rysslands oljeindustri för att få Putin till förhandlingsbordet.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham sade förra veckan att Vita huset gett klartecken för ett lagförslag som bland annat innefattar tullar på 500 procent på varor importerade från länder som fortsätter att köpa rysk olja.

Åtgärden bedöms kunna få enorma konsekvenser för exempelvis Kina och Indien, erfar AP.

LÄS MER: Krisdrag från Kreml – tung smäll för miljontals ryssar

Nomineras till fredspriset

USA-tillverkade luftförsvarssystem, som exempelvis Patriotsystemet, beskrivs som kärnan i Ukrainas försvar.

Under helgen före den senaste  genomförde Ryssland sin största flygattack mot landet sedan invasionen inleddes för tre år sedan.

Trump fortsatte att uttrycka sin frustration över det utdragna kriget under ett besök från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset på måndagen.

Den israeliska ledaren nominerade samtidigt Trump till Nobels fredspris.

LÄS MER: Tidigare Trumpallierad varnar världen – "total galenskap"

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen