JUST NU: Putins internetarmé avslöjad

2022 08 02

Konspirationsteoretiker, som tidigare spred desinformation om coronapandemin, har övergått till att sprida lögner om Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Det är en slutsats av en amerikansk studie som kartlagt flera Twitterkonton som tidigare har spridit desinformation om vacciner mot covid-19 och stöttat QAnon – en högerextrem rörelse som tror att världen styrs av ett ondskefullt internationellt nätverk bestående av satanister och pedofiler.

Enligt The Guardian, som tagit del av studien från  Network Contagion Research Institute (NCRI), har flera stora sociala medie-konton skiftat fokus.

Kontona sprider numera allt mer desinformation om den globala livsmedelskrisen som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina.

Anklagar väst

Konspirationsteoretikerna följer Kremls linje fullt ut. 

De håller västvärlden skyldiga för de uteblivna spannmålsexporterna från Ukraina.

– I flera inlägg pekas västerländska sanktioner  ut som den primära anledningen till matkrisen i världen, uppger NCRI:s forskare.

Studiens forskare har även genomfört en öppen källkodsanalys av kända ryska desinformationswebbplatser och talespersoner.

Slutsatsen är tydlig.

– Statliga ryska medier, Kremlstyrda sajter och troll som stöttar Putin förstärker berättelser som beskyller västvärlden och internationella hjälporganisationer för livsmedelskrisen, uppger NCRI i ett uttalande.

– Vi såg samma desinformationsaktörer engagera sig i den här aktiviteten vid pandemins tillkomst, vilket underblåste verkliga mobiliseringar och ibland extremistisk aktivitet, säger Alex Goldenberg, underrättelseanalytiker på NCRI, till The Guardian.

En förlängning av pandemin

Andreas Önnerfors, rådgivare på medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet, framhåller att konspirationsteoretikerna använder livsmedelskrisen som en pusselbit i sin konspiratoriska världsbild.

– Man menade att pandemin var den globala elitens sätt att ta makten. Det fortsatte med Ukrainakriget, som skiftade fokus från frihetsrörelserna som växte fram i Europa, USA och Kanada. Livsmedelskrisen är nästa scen i elitens spel för att öka sin egen makt och förslava oss, säger han till SVT Nyheter.

Rysslands blockad

Sedan invasionens första veckor har Ryssland blockerat Ukrainas utskeppningshamnar, vilket har hindrat exporten av tiotals miljoner ton spannmål.

FN har varnat för att 49 miljoner människor riskerar att drabbas av svält eller hungersnödliknande tillstånd.  

Foto: President of Russia Office resp C. Wiediger

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen