JUST NU: Putins internetarmé avslöjad

2022 08 02

Konspirationsteoretiker, som tidigare spred desinformation om coronapandemin, har övergått till att sprida lögner om Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Det är en slutsats av en amerikansk studie som kartlagt flera Twitterkonton som tidigare har spridit desinformation om vacciner mot covid-19 och stöttat QAnon – en högerextrem rörelse som tror att världen styrs av ett ondskefullt internationellt nätverk bestående av satanister och pedofiler.

Enligt The Guardian, som tagit del av studien från  Network Contagion Research Institute (NCRI), har flera stora sociala medie-konton skiftat fokus.

Kontona sprider numera allt mer desinformation om den globala livsmedelskrisen som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina.

Anklagar väst

Konspirationsteoretikerna följer Kremls linje fullt ut. 

De håller västvärlden skyldiga för de uteblivna spannmålsexporterna från Ukraina.

– I flera inlägg pekas västerländska sanktioner  ut som den primära anledningen till matkrisen i världen, uppger NCRI:s forskare.

Studiens forskare har även genomfört en öppen källkodsanalys av kända ryska desinformationswebbplatser och talespersoner.

Slutsatsen är tydlig.

– Statliga ryska medier, Kremlstyrda sajter och troll som stöttar Putin förstärker berättelser som beskyller västvärlden och internationella hjälporganisationer för livsmedelskrisen, uppger NCRI i ett uttalande.

– Vi såg samma desinformationsaktörer engagera sig i den här aktiviteten vid pandemins tillkomst, vilket underblåste verkliga mobiliseringar och ibland extremistisk aktivitet, säger Alex Goldenberg, underrättelseanalytiker på NCRI, till The Guardian.

En förlängning av pandemin

Andreas Önnerfors, rådgivare på medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet, framhåller att konspirationsteoretikerna använder livsmedelskrisen som en pusselbit i sin konspiratoriska världsbild.

– Man menade att pandemin var den globala elitens sätt att ta makten. Det fortsatte med Ukrainakriget, som skiftade fokus från frihetsrörelserna som växte fram i Europa, USA och Kanada. Livsmedelskrisen är nästa scen i elitens spel för att öka sin egen makt och förslava oss, säger han till SVT Nyheter.

Rysslands blockad

Sedan invasionens första veckor har Ryssland blockerat Ukrainas utskeppningshamnar, vilket har hindrat exporten av tiotals miljoner ton spannmål.

FN har varnat för att 49 miljoner människor riskerar att drabbas av svält eller hungersnödliknande tillstånd.  

Foto: President of Russia Office resp C. Wiediger

Text: Redaktionen