JUST NU: Putins hårdaste tal sedan invasionen – utmanar väst på slagfältet

2022 07 07

Retoriken från Rysslands president eskalerade rejält.

Den ryska diktatorn höll på torsdagen ett tv-sänt tal till sitt lands parlament, rapporterar Reuters och flera andra medier.

I talet, som av nyhetsbyrån AFP beskrivs som “det hårdaste sedan invasionen”, utmanade Putin västländerna att försöka stoppa honom.

“Låt dem försöka”

– Idag får vi höra att de (väst, red. anm). vill besegrera oss på slagfältet. Vad kan man säga, låt dem försöka. Vi har hört många gånger att väst vill slåss mot oss till den sista ukrainaren, säger Putin i talet enligt The Guardian.

“Vi är på väg…”

Han fortsätter:

– Detta är en tragedi för det ukrainska folket, men det verkar som att allt är på väg mot detta. 

“Har inte börjat på allvar”

Presidenten gick därefter vidare till ett mycket skrämmande avsnitt i talet.

Putin beskrev nämligen hur världen ännu inte sett Rysslands potential och att Rysslands planer består av betydligt mer än det som hittills har skett i Ukraina.

– Alla borde veta att vi i stort sett inte har påbörjat något ännu på allvar. Samtidigt avvisar vi inte fredssamtal. Men de som avvisar dem ska veta att ju längre det går, desto svårare blir det för dem att förhandla med oss, säger diktatorn.

Ingen fred i sikte

Talet kan tolkas som att de förhoppningar som fanns om fred ser ut att grusas, skriver The Guardian, som beskriver talet till parlamentet som aggressivt och krigiskt.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen