JUST NU: Putins besked efter allt bombande – Nej till eldupphör

2022 03 21

Det finns fortfarande inga förutsättningar för ett möte mellan Ukrainas president Volodymyr Zelensky och Rysslands diktator Vladimir Putin.

Det uppger Kreml, enligt Reuters.

Avfärdar eldupphör

Ryssland har även avfärdat ett förslag om eldupphör i samband med förhandlingarna. Putin uppges stå fast vid sina ursprungliga krav och i Väst råder det stor osäkerhet kring hur pass seriöst Moskvas engagemang är i frågan, rapporterar CNN.

Ingen vet vad som pågår

En källa som har stor förståelse i europeisk säkerhetspolitik sammanfattar läget.

– Ingen vet egentligen riktigt vad som pågår, säger han till CNN.

Har övervägt eftergifter

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har medgett att han är beredd på vissa eftergifter till Ryssland för att få slut på våldet – inklusive en neutralitetspolitik, rapporterar nyhetsbyrån.

– Jag är redo för förhandlingar [med Putin]. Jag har varit redo de senaste två åren. Utan förhandlingar kan vi inte avsluta detta krig, sade han till CNN i söndags.

Samtidigt varnade presidenten för att misslyckade förhandlingar kan leda till ett ”tredje världskrig”.

Träffats fyra gånger

Ukrainska och ryska förhandlare har träffats fyra gånger sedan Ryssland invaderade sitt grannland den 24 februari.

Insikterna om detaljerna i avtalet är fortfarande små. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov konstaterade att Ukraina kan överväga att gå med på neutral status under ett medieevenemang i Moskva på lördagen.

– Vår operationen i Ukraina hoppas jag slutar med ett undertecknande av ett omfattande avtal gällande de frågor jag nämnde; säkerhetsfrågor och Ukrainas neutrala status med garantier för säkerhet, sade Lavrov, enligt CNN.

Ser ingen nedtrappning

Trots de ”hoppfulla” orden från Moskva upplever inte USA några indikationer som tyder på att Putinregimen är villiga eller redo för att trappa ner på kriget. Därför är det svårt för Biden-administrationen att vara optimistiska gällande det aktuella förhandlingsläget, rapporterar CNN.

En amerikansk tjänsteman uppger samtidigt för nyhetsbyrån att USA inte kommer att utöva någon press på Ukraina för att få Zelenskys regering att acceptera eller förkasta specifika eftergifter.

Rökridåer och bluffmakeri

Storbritanniens regering har upprepade gånger slagit fast att Ryssland bara låtsas vara seriösa i förhandlingarna med Ukraina. Brittiska utrikesministern Liz Truss anser att Ryssland ägnar sig åt rökridåer och bluffmakeri.

Rena rama lögner

Putinregimen lovade en lång rad gånger att landet absolut inte skulle anfalla Ukraina. Senare lovade Putin även att man skulle dra tillbaka styrkorna. Ytterligare ett löfte var att Ryssland inte skulle skjuta mot civila invånare.

Allt har visat sig vara rena rama lögner från Moskva.

Foto: President of Russia Office resp. President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen