JUST NU: Putins besked efter allt bombande – Nej till eldupphör

2022 03 21

Det finns fortfarande inga förutsättningar för ett möte mellan Ukrainas president Volodymyr Zelensky och Rysslands diktator Vladimir Putin.

Det uppger Kreml, enligt Reuters.

Avfärdar eldupphör

Ryssland har även avfärdat ett förslag om eldupphör i samband med förhandlingarna. Putin uppges stå fast vid sina ursprungliga krav och i Väst råder det stor osäkerhet kring hur pass seriöst Moskvas engagemang är i frågan, rapporterar CNN.

Ingen vet vad som pågår

En källa som har stor förståelse i europeisk säkerhetspolitik sammanfattar läget.

– Ingen vet egentligen riktigt vad som pågår, säger han till CNN.

Har övervägt eftergifter

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har medgett att han är beredd på vissa eftergifter till Ryssland för att få slut på våldet – inklusive en neutralitetspolitik, rapporterar nyhetsbyrån.

– Jag är redo för förhandlingar [med Putin]. Jag har varit redo de senaste två åren. Utan förhandlingar kan vi inte avsluta detta krig, sade han till CNN i söndags.

Samtidigt varnade presidenten för att misslyckade förhandlingar kan leda till ett ”tredje världskrig”.

Träffats fyra gånger

Ukrainska och ryska förhandlare har träffats fyra gånger sedan Ryssland invaderade sitt grannland den 24 februari.

Insikterna om detaljerna i avtalet är fortfarande små. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov konstaterade att Ukraina kan överväga att gå med på neutral status under ett medieevenemang i Moskva på lördagen.

– Vår operationen i Ukraina hoppas jag slutar med ett undertecknande av ett omfattande avtal gällande de frågor jag nämnde; säkerhetsfrågor och Ukrainas neutrala status med garantier för säkerhet, sade Lavrov, enligt CNN.

Ser ingen nedtrappning

Trots de ”hoppfulla” orden från Moskva upplever inte USA några indikationer som tyder på att Putinregimen är villiga eller redo för att trappa ner på kriget. Därför är det svårt för Biden-administrationen att vara optimistiska gällande det aktuella förhandlingsläget, rapporterar CNN.

En amerikansk tjänsteman uppger samtidigt för nyhetsbyrån att USA inte kommer att utöva någon press på Ukraina för att få Zelenskys regering att acceptera eller förkasta specifika eftergifter.

Rökridåer och bluffmakeri

Storbritanniens regering har upprepade gånger slagit fast att Ryssland bara låtsas vara seriösa i förhandlingarna med Ukraina. Brittiska utrikesministern Liz Truss anser att Ryssland ägnar sig åt rökridåer och bluffmakeri.

Rena rama lögner

Putinregimen lovade en lång rad gånger att landet absolut inte skulle anfalla Ukraina. Senare lovade Putin även att man skulle dra tillbaka styrkorna. Ytterligare ett löfte var att Ryssland inte skulle skjuta mot civila invånare.

Allt har visat sig vara rena rama lögner från Moskva.

Foto: President of Russia Office resp. President of Ukraine Office

Text: Redaktionen