Putinregimen rasar efter Natoländers löfte

2023 03 17

Nya stridsflygplan är på väg till Ukraina för att bidra till att stoppa den ryska krigsmaskinen.

Detta efter att Slovakien idag blev det andra Natolandet att lova att skicka MiG-29-flygplan till Ukraina, en dag efter att Polen gett samma besked.

– Slovakiens regering har just godkänt 13 MiG-29-plan tilL Ukraina. Löften måste hållas, framhåller Slovakiens premiärminister Eduard Heger på Twitter.

Hotar förstöra planen

Löftet från de två Natomedlemmarna har fått Kreml att rasa. Dess talesperson Dmitrij Peskov fördömer ikväll beskedet och säger att det bara kommer ”föra med sig ytterligare elände för Ukraina och det ukrainska folket”, rapporterar BBC.

Ryssland utfärdar nu ett hot att förstöra samtliga stridsflygplan som skänks till Ukraina av dess allierade.

– Självklart, under den speciella militära operationen kommer all denna utrustning att bli föremål för förstörelse, säger Dmitirj Peskov.

Säger nej till Gripen

Ukraina har framför allt bett västvärlden om moderna flygplan. Bland annat svenska Gripen, vilket dock Sverige har sagt nej till.

– Det finns alltid gränser i krig innan man i praktiken blir en del av kriget, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT i februari.

De moderna planen skulle dessutom främst kunna hjälpa Ukraina på sikt, då de kräver en lång inlärningstid.

Högst på listan

Den modell som Slovakien och Polen nu istället skickar är en modell som härstammar från Sovjetunionen och som ukrainska piloter redan är utbildade att flyga, skriver BBC.

Högst på listan uppges dock de USA-tillverkade F-16-jaktplanen finnas.

– Västerländska militärer är fortfarande skeptiska till moderna stridsflygplan. Deras fokus ligger på att hjälpa Ukraina att vinna kampen på marken, framhåller den brittiska kanalen.

Arresteringsorder mot Putin

Kremls svar på den nya leveransen till Ukraina kommer samtidigt som Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag utfärdat en arresteringsorder mot Vladimir Putin.

Även den viftades bort hos Putinregimen.

– Den har ingen betydelse, säger Maria Zakharova, ryska utrikesministeriets talesperson, till regimvänliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen