JUST NU: Putinregimen avråder Erdogan från militär invasion

2022 06 02

Ryssland vill inte att Turkiet gör verklighet av planerna på att invadera Syrien.

Turkiet meddelade nyligen att landet förbereder en militär invasion i Syrien som kan komma att aktiveras för att komma åt vad man kallar kurdiska “terrorister”.  

President Recep Tayyip Erdoğan avråds dock från dessa planer – av landet som för närvarande praktiserar en krigsinvasion av Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Ryssland: risk för eskalering 

Enligt Maria Zakharova, talesperson för Putinregimens utrikesministerium, skulle en sådan aktion eskalera ett redan oroligt läge. 

– Vi hoppas att Ankara kommer att avstå från handlingar som kan leda till en farlig försämring av den redan svåra situationen i Syrien, säger hon i ett uttalande. 

Anmärkningsvärt resonemang 

När Zakharova sedan utvecklar sitt resonemang är det lätt att höja på ögonbrynen, med tanke på att Ryssland för strax över tre månader sedan olagligt invaderade den självständiga staten Ukraina – ett land med en demokratiskt vald regering. 

– Ett sådant drag, i avsaknad av överenskommelse från den legitima regeringen i Syrien, skulle vara en direkt kränkning av Syriens suveränitet och territoriella integritet, säger Maria Zakharova.

Nya hot från Erdoğan

På onsdagen uttryckte Erdoğan på nytt sina hot om att gå in i militärt i norra Syrien.

– Vi tar ytterligare steg för att upprätta en 30 kilometer lång säkerhetszon längs vår södra gräns. Vi kommer att städa upp i Tal Rifaat och Manbij, säger han enligt AFP, och syftar på två syriska städer nära den turkiska gränsen.

USA varnar Turkiet

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnade idag Turkiet från att skicka trupper till Syrien. 

– Den oro vi har är att varje ny offensiv skulle undergräva den regionala stabiliteten (...) och ge elakartade aktörer möjlighet att utnyttja instabilitet för sina egna syften, säger Blinken på en presskonferens och syftar på de ansträngningar som gjorts för att bekämpa IS i regionen.

Terrorstämplad organisation

Turkiet har siktat in sig på SDF, Syriska demokratiska styrkorna, vars militära allians samlar flera kurder.

Erdoğan klassar styrkorna som terrorister, medan USA ser organisationen som en värdefull allierad i kampen mot IS.

Vädjar om nedtrappning

Sedan 2016 har Turkiet genomfört fyra operationer i norra Syrien. 

SDF:s befälhavare Mazloum Abdi har uppmanat båda sidor att “förebygga alla nya tragedier och stödja nedtrappning”, erfar Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen