JUST NU: Putin varnar ryska folket

2023 03 14

Rysslands diktator Vladimir Putin inledde sitt orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina den 24 februari 2022.

Han motiverade den ”militära specialoperationen” med att Ryssland såg sig tvungna att skydda rysktalande medborgare i Ukraina, som enligt Kremls propaganda utsatts för folkmord i flera år.

–  I detta syfte kommer vi att demilitarisera och denazifiera Ukraina, samt ställa de som begått ett flertal blodiga brott mot civila inför rätta, sa den ryska diktatorn i sin direktsända krigsförklaring.

Över ett år senare låter det annorlunda.

Putin menar att Ryssland numera slåss för sin existens.

Det framhåller diktatorn under ett besök på en flygfabrik.

– För oss är detta inte en geopolitiskt uppgift. Det handlar om den ryska statens överlevnad. Det handlar om att skapa förutsättningar för den framtida utvecklingen av landet och våra barns överlevnad, sa Putin när han pratade med arbetare på fabriken.

Existentiellt hot

Putin har tidigare framhållit att Ryssland är beredda att använda kärnvapen om landet står inför ett ”existentiellt hot”.

I början av invasionen av Ukraina upprepade Kremls talesman Dmitrij Peskov diktatorns varning.

–  Vi har ett säkerhetskoncept som på ett tydligt sätt säger att vi kan och kommer att använda kärnvapen om det finns ett hot mot statens existens, sa Peskov till amerikansk tv.

Samtidigt försäkrade han att den ”särskilda operationen i Ukraina” och ett  existentiellt hot mot Ryssland inte har med varandra att göra.

Ett uttalande som inte samspelar med Vladimir Putins ord om att Ryssland numera slåss för sin existens.

Då kan värsta scenario inträffa

Oscar Jonsson, expert på rysk krigsföring, har tidigare framfört att en pressad Putin  mycket väl trycka på ”kärnvapenknappen”.

– Han har inte så många andra medel kvar att eskalera med, det skulle vara att införa krigslagar i hela Ryssland. Om han tror att han är på väg att förlora makten eller livet och han tror att kärnvapen kan rädda honom, då kommer han använda kärnvapen, sa han i en intervju med Expressen i februari.

Enligt experten kommer dock Putins kärnvapen inte att leda till någon ”magisk vinst för Ryssland”.

–  Från ukrainsk sida skulle det bara stärka deras beslutsamhet, de vet exakt hur livet under rysk ockupation är – med avrättningar, tortyr och deporteringar av barn. Det skulle också säkerställa att den sista röda linjen skulle korsas för västs del. Då finns ganska mycket på bordet, till exempel att bekämpa mål inne i Ryssland.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen