Putin varnar för “farlig aktion” – uppmanar människor att fly

2022 11 04

Civila måste omedelbart lämna konfliktområdena i ukrainska regionen Cherson.

Det meddelar Rysslands diktator Vladimir Putin på fredagen, enligt ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Beskedet förmedlades i samband med att Putin suttit i möte med aktivister som stöttar Kreml.

– Nu borde naturligtvis de som bor i Cherson avlägsnas från området för de farligaste aktionerna, eftersom civilbefolkningen inte ska lida, säger den ryska ledaren.

"Falsk säkerhet"

Det är första gången som Putin personligen godkänner evakueringar, uppger Sky News.

– Situationen är mycket grumlig och det finns möjlighet till en ukrainsk offensiv. Samtidigt kan ryssarna mycket väl försöka invagga dem i en känsla av falsk säkerhet, säger Alexandra Walmsley, försvarsanalytiker vid Royal United Services Institute, till kanalen.

Försöker ta tillbaka regionen

Ryssland annekterade olagligt Cherson i september och regionens största stad är också den största som är under Moskvas kontroll.

De ukrainska styrkorna har emellertid under en tid mobiliserat en motoffensiv för att ta tillbaka kontrollen.

Det har även förekommit spekulationer om att Ryssland till och med skulle kunna dra sig tillbaka från staden Cherson efter att den ukrainska militären stått för flera framgångar.

Anklagade väst

När Putin talade till folkmassor i  Moskva under dagen fortsatte han att upprepa den retorik som präglat diktatorn sedan invasionen inleddes.

Han sade bland annat att det var “oundvikligt” att konfronteras med “nynazistregimen” i Kyiv och anklagade väst för att skapa en “anti-rysk” stämning i Ukraina.

– Vi kommer att försvara vårt fosterland, säger Putin i ett tal och menar att västmakterna börjat “blanda sig” med Ukraina efter Sovjetunionens fall, enligt Sky News.

Strategiskt viktig region

Under gårdagen meddelade en rysk-installerad tjänsteman i Cherson att deras styrkor “sannolikt skulle ge sig av till den vänstra stranden” vid floden Dnipro.

Även då uppmanade man civila att evakuera.

Regionen i fråga beskrivs som strategiskt viktig med anledning av den stora floden och hamnen. 

Den gränsar även till Krim och förser Moskva med en landbro till halvön i Svarta havet som man olagligt beslagtog från Ukraina 2014.

– Ukrainas motoffensiv har dock satt press på ryska styrkor i Cherson och att förlora regionen skulle vara ytterligare ett stort bakslag för Vladimir Putin eftersom Kyiv i praktiken skulle skära av Ryssland från den viktiga landkorridoren, rapporterar Sky News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen