Putin varnar för “farlig aktion” – uppmanar människor att fly

2022 11 04

Civila måste omedelbart lämna konfliktområdena i ukrainska regionen Cherson.

Det meddelar Rysslands diktator Vladimir Putin på fredagen, enligt ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Beskedet förmedlades i samband med att Putin suttit i möte med aktivister som stöttar Kreml.

– Nu borde naturligtvis de som bor i Cherson avlägsnas från området för de farligaste aktionerna, eftersom civilbefolkningen inte ska lida, säger den ryska ledaren.

"Falsk säkerhet"

Det är första gången som Putin personligen godkänner evakueringar, uppger Sky News.

– Situationen är mycket grumlig och det finns möjlighet till en ukrainsk offensiv. Samtidigt kan ryssarna mycket väl försöka invagga dem i en känsla av falsk säkerhet, säger Alexandra Walmsley, försvarsanalytiker vid Royal United Services Institute, till kanalen.

Försöker ta tillbaka regionen

Ryssland annekterade olagligt Cherson i september och regionens största stad är också den största som är under Moskvas kontroll.

De ukrainska styrkorna har emellertid under en tid mobiliserat en motoffensiv för att ta tillbaka kontrollen.

Det har även förekommit spekulationer om att Ryssland till och med skulle kunna dra sig tillbaka från staden Cherson efter att den ukrainska militären stått för flera framgångar.

Anklagade väst

När Putin talade till folkmassor i  Moskva under dagen fortsatte han att upprepa den retorik som präglat diktatorn sedan invasionen inleddes.

Han sade bland annat att det var “oundvikligt” att konfronteras med “nynazistregimen” i Kyiv och anklagade väst för att skapa en “anti-rysk” stämning i Ukraina.

– Vi kommer att försvara vårt fosterland, säger Putin i ett tal och menar att västmakterna börjat “blanda sig” med Ukraina efter Sovjetunionens fall, enligt Sky News.

Strategiskt viktig region

Under gårdagen meddelade en rysk-installerad tjänsteman i Cherson att deras styrkor “sannolikt skulle ge sig av till den vänstra stranden” vid floden Dnipro.

Även då uppmanade man civila att evakuera.

Regionen i fråga beskrivs som strategiskt viktig med anledning av den stora floden och hamnen. 

Den gränsar även till Krim och förser Moskva med en landbro till halvön i Svarta havet som man olagligt beslagtog från Ukraina 2014.

– Ukrainas motoffensiv har dock satt press på ryska styrkor i Cherson och att förlora regionen skulle vara ytterligare ett stort bakslag för Vladimir Putin eftersom Kyiv i praktiken skulle skära av Ryssland från den viktiga landkorridoren, rapporterar Sky News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen