Putin utmanas – varnar för inbördeskrig

2023 11 20

Nästa år går Ryssland till val.

Vladimir Putin har bekräftat att han kommer att ställa upp för omval. Diktatorn har styrt landet sedan 1999 med undantag för 2008–2012, då nickedockan Dmitrij Medvedev placerades vid makten.

Allt talar för att Vladimir Putin kommer att fortsätta att styra Ryssland. Samtliga av diktatorns konkurrenter väntas i sedvanlig ordning marginaliseras och förbjudas från att ställa upp i valet.

Nu har dock en ny spelare gett sig in i maktkampen.

Den tidigare officeren och FSB-agenten Igor Girkin meddelar att han kommer att ställa upp i presidentvalet, trots att han för närvarande sitter i fängelse.

– Regeringen skakar inför min nominering. Den stör deras planer på att ta fram skenkandidater och ställa dem mot Putin, säger den hårdföre nationalisten enligt amerikanska tankesmedjan ISW.

Hot om rysk revolution

Igor Girkin, som själv stred i Donbas under 2014, är en av få ryska aktörer som riktat stark kritik mot Putins krig i Ukraina.

Den före detta officeren vill dock inte se ett slut på kriget. Han vill att Ryssland ska intensifiera krigsinsatsen och har varnat för ”katastrofala följder” om den ryska armén går förlorande ur striden.

Varnar för inbördeskrig

I maj bildade Girkin organisationen “The Club of Angry Patriots”.

– Gruppen har uttryckt oro över att Ryssland kommer att förlora i Ukraina, vilket kan leda till en provästlig kupp och ett ryskt inbördeskrig om det inte blir en förbättring av Moskvas insatser på frontlinjen, framhåller den amerikanska tidningen Newsweek.

Gruppmedlem vill se revolution

En av medlemmarna i Girkins organisation, Donetsk tidigare pro-ryska guvernör Pavel Gubarev, har pratat om att en revolution är nödvändig för att Ryssland ska gå segrande ur kriget. 

– Ryssland kan inte vinna kriget utan en revolution, antingen inifrån regeringen eller samhället. Oligarker, agenter, etniska maffian och nationalistiska separatister kommer inte gå med på en reformation av institutionerna för att stödja krigsinsatsen, sa Gubarev i april, enligt ISW.

Sitter i fängelse

Igor Girkin sitter för närvarande i fängelse.

Han anklagas för att ha ”misskrediterat den ryska militären”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen