JUST NU: Putin tvingas använda hantlangarens soldater

2022 05 18

Uthålligheten hos de ukrainska försvararna av Mariupol har tvingat Ryssland att använda tusentals tjetjenska soldater i striderna i östra Ukraina.

Det fastslår det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

Enligt departementet understryker uppgifterna att Ryssland lider av ”betydande resursproblem i Ukraina”.

”Kostsamma förluster”

– Trots att ryska styrkor omringade Mariupol i över tio veckor försenade starkt ukrainskt motstånd Rysslands försök att ta full kontroll över staden. Det har frustrerat de ryska styrkorna som tidigt i invasionen försökte överta nyckelstaden. Striderna i staden har orsakat kostsamma personalförluster för de ryska styrkorna, skriver departementet i sin rapport.

Använder sig av hantlangarens soldater 

Enligt de brittiska uppgifterna har den ryska krigsmakten därför tvingas använda sig av en större andel ”hjälppersonal” i striderna i östra Ukraina.

Enligt rapporten består dessa trupper till stor del av tjetjenska krigare, som lyder under Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Splittrat kommando

Kadyrovs soldater har placerats i både Mariupol och i den östra ukrainska staden Luhansk.

– Användningen av dessa trupper bidrar sannolikt till ett splittrat kommando som fortsätter att hämna Rysslands operationer, konstaterar Storbritanniens försvarsdepartement. 

Huvudmålet för ryska armén

Den ryska offensiven i östra Ukraina fortsätter att gå trögt. Huvudmålet uppges vara att omringa staden Sievjerodonetsk, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute of the Study of War (ISW).

– Ryska styrkor pressas hårt för att vinna slaget vid Sievjerodonetsk, delvis för att förhindra en växande inhemsk kritik mot den ryska militärkampanjen, skriver ISW i sin senaste rapport.       

Foto: A. Jawfox resp President of Russia Office

Text: Redaktionen