Putin tänker flytta ryska gränsen – pekar ut Finland

2024 05 22

Ryssland tänker flytta gränsen mot Finland och Litauen.

Det framgår i ett utkast till ett nytt beslut från det ryska försvarsdepartementet, rapporterar finska Iltalheti. 

Enligt det ryska lagförslaget ska Östersjöns havsgräns flyttas utan samtycke från något av övriga länder som berörs.

– Vilket innebär att Ryssland skulle utse områden som inte tillhör dem själva, erfar den finska tidningen.

Nya ryska gränser

Specifikt planerar Ryssland att förklara en del av östra delen av Finska viken utanför S:t Petersburg och Viborg som ryskt.

Även Baltijsk och Zelenogradsk utanför Kaliningrad ska enligt samma utkast utropas som ryskt inre vatten.

Med andra ord sker den nya havsgränsdragningen vid Finlands och Litauens gränser.

– Den ryska statens gräns till sjöss förändras när territorialhavets yttre gräns flyttas, framhåller Rysslands försvarsdepartement enligt Iltalehti.

Berör flera ryska öar

Åtgärden skulle även innebär att sjögränsen flyttas för samtliga öar på den finska sidan av gränsen: Jähi, Somer, New Holland, Ruusker, Säyvö, Vigrund och Narvajoki.

Ryssland själva påstår i sitt underlag att gränserna, som fastställdes av Sovjetunionen 1985, “inte helt motsvarar den nuvarande geografiska situationen”. 

De 40 år gamla gränserna förklaras “delvis upphävda” i departementets förslag.

"Oacceptabelt"

Det ryska lagförslaget, som ursprungligen avslöjats av oberoende The Moscow Times, har väckt reaktioner.

Bland annat uppmanar Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, den finska säkerhetspolitiska ledningen att agera.

– Ledningen för Finlands säkerhetspolitik måste ge marinen en planeringsuppgift, den så kallade freedom of navigation op, helst med Natoallierade, framhåller han på X och tillägger:

– Så att Ryssland visas att dess ensidiga tillkännagivande om att ändra gränserna i Finska viken inte accepteras.

Övar med kärnvapen

Enligt Moscow Times släpptes det aktuella dokumentet ungefär samtidigt som Ryssland inleder övningar med taktiska kärnvapen.

Syftet är att förbereda personal för användning av kärnvapen och att svara på “provokativa uttalanden och hot från enskilda västerländska myndigheter”, framhåller det ryska försvarets presstjänst.

– Det här är en varning till väst att inte öka spänningarna ytterligare, uppgav Kreml tidigare i maj.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Tung smäll för alla med fjärrvärme – ”det är oacceptabelt”

2024 06 13

Fjärrvärmepriserna skjuter i höjden.

Det fastslår intresse- och branschorganisationen Fastighetsägarna i dag, torsdag.

Organisationen uppger att fjärrvärmepriserna har ökat med 16 procent i genomsnitt med hänvisning till den senaste statistiken från branschorganisationen Energiföretagen Sverige. 

En tung smäll för många hushåll i Sverige. Mer än hälften av alla bostäder och lokaler i Sverige värms med fjärrvärme. Fjärrvärme är därmed den vanligaste uppvärmningsformen bland svenska hushåll.

Därför ökar priserna

Konkurrensverket har i en färsk granskning fastslagit att fjärrvärmemarknaden i stort kännetecknas av oskäliga priser på grund av bristande konkurrens.

– Fjärrvärmeföretagen möter svag konkurrens, vilket riskerar att leda till höga priser. Det går inte att utesluta att fjärrvärmemarknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser, konstaterar myndigheten i granskningen.  

Rikard Silverfur, Chef för utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna, reagerar kraftfullt på prisökningarna och Konkurrensverkets slutsats.

– Detta är oacceptabelt att fjärrvärmebolagen utnyttjar sin monopolliknande ställning till att höja priset mer än vad som är skäligt. Det drabbar fjärrvärmekunderna, som varken kan påverka priset eller lätt byta till någon annan uppvärmningsform, säger han.

”Försvagar kundernas ställning ytterligare”

I dag har den statliga fjärrvärmenämnden i uppdrag att medla mellan fjärrvärmebolag och kunder när det inte är möjligt att nå en överenskommelse om pris i direkta förhandlingarna. 

Fastighetsägarna anser att systemet inte fungerar. Organisationen pekar på att kunderna endast företräds av Konsumenternas Energimarknadsbyrå som är helägt av branschorganisationen Energiföretagen.

– Många kunder upplever Fjärrvärmenämndens medling som meningslös. Besluten i nämnden är otydliga, inkonsekventa och svåra att förstå. Dessutom saknas verklig konsumentföreträdare när beslut fattas vilket försvagar kundernas ställning ytterligare, säger Rikard Silverfur.

Regeringen har agerat

Efter Konkurrensverkets granskning har regeringen inlett översyn av fjärrvärmemarknaden.

Energimarknadsinspektionen har fått i uppdrag att analysera behovet av ett förstärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden.

Enligt regeringen är syftet med utredningen att säkra en transparent prissättning, minska risken för oförutsedda prishöjningar och garantera fjärrvärmekundernas rättigheter.

– Människor ska känna sig trygga med att de inte betalar oskäliga priser för att värma sina hem. Det här är vad man kallar naturliga monopol där ett bolag har ansvar för både produktion, distribution och försäljning. Det ska inte finnas oklarheter kring prissättning på marknaden, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) när hon presenterade utredningen.

Foto: S. Photography

Text: Redaktionen