JUST NU: Putin slår ifrån sig – “Vi är redo”

2022 12 25

Den ryske diktatorn hävdar att västvärlden och Kyiv är problemet.

Vladimir Putin riktar hård kritik mot såväl Ukraina som västvärlden.

Han menar att Ryssland är redo att förhandla om det pågående kriget och att det är Kyiv som står ivägen för det, rapporterar Reuters.

– Vi är redo att förhandla med alla inblandade om acceptabla lösningar, men det är upp till dem – det är inte vi, utan dem som vägrar att förhandla, säger Putin i en intervju med Rossiya 1, Rysslands statliga television.

Uttalandet kommer under en intervju på söndagen.

Kommer slåss

Kreml menar att Ryssland kommer att slåss tills det att alla mål har uppnåtts.

Samtidigt menar Kyiv att de inte kommer vila förrän samtliga ryska soldater lämnat ukrainskt territorium.

Vladimir Putin har återkommande sagt att han är redo att förhandla med Ukraina och väst, under antagandet att Kyiv uppoffrar delar av ryskockuperat territorium.

Inte seriös

Chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten William Burns menar att nästan alla konflikter slutar med förhandlingar.

Dock tror han att Putin inte är seriös om förhandlingar för att avsluta kriget.

“Undviker ansvar”

En rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky anser att Vladimir Putin bör “återvända till verkligheten” och erkänna att Ryssland inte vill förhandla.

– Ryssland har på egen hand attackerat Ukraina och dödat dess invånare. Ryssland vill inte förhandla, men de försöker undvika ansvar, säger rådgivaren Mykhailo Podolyak.

Utfärdar julmeddelande 

Ryska missiler dödade minst 10 människor i en attack mot staden Kherson på julafton.

Efter attacken utfärdade Zelensky ett julmeddelande till det ukrainska folket, rapporterar CNN.

– Vi kan känna den traditionella julkänslan på ett annorlunda sätt. Middagen med familjen kan inte vara så god och varm. Det kan vara tomma stolar runt bordet. Våra hus och gator kan inte lysa så starkt. Och julklockor kan inte låta så högt och inspirerande. Genom flyganfallssirener eller ännu värre, skottlossningar och explosioner, säger presidenten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen